Cellartracker is een krachtig on line-beheerprogramma voor wijnverzamelingen

Voormalig Microsoft-werknemer Eric LeVine moest met zulk een achternaam wel in de wijnwereld terechtkomen. Als wijnliefhebber en programmeur stampte hij in 2004 Cellartracker uit de grond, een website voor kelderbeheer die wat ons betreft ondertussen alle andere beheerprogramma’s voor wijnverzamelingen het nakijken geeft. Het mooiste nieuws is dat de site toegankelijk is volgens een shareware-model. Zeker tot eind 2005 kunt u er in principe gratis gebruik van maken. Registreren is noodzakelijk, maar u moet geen betaalgegevens achterlaten. Wel mag u een vrijwillige bijdrage storten. Eric LeVine suggereert een heel redelijke 19,95 dollar per jaar als u minder dan 500 wijnen opslaat of 39,95 dollar per jaar daarboven. Maar zoals gezegd zijn die bijdragen tot minstens 2005 volledig vrijwillig.

De site telt momenteel al meer dan 5.000 leden die in totaal meer dan 660.000 flessen wijn en 24.000 proefnotities in de database invoerden. Hoe meer leden, hoe meer flessen en hoe groter het gebruiksgemak van CellarTracker. Immers, het systeem werkt met unieke wijnnamen. Heel wat wijnen zitten dus al met alle details in de database, wat het invoeren van wijnen uit de eigen verzameling enorm vergemakkelijkt. Het volstaat om te zoeken naar een deel van de naam en negen kansen op de tien kunt u die wijn met een minimum aan tikwerk in uw persoonlijke database invoeren. Een ander jaartal of een andere wijn van een bepaalde maker kunt u met een minimum aan werk toevoegen. LeVine zorgt voor een consequente naamgeving van de individuele wijnen, wat ondertussen een dagtaak moet zijn.

Een andere plezierige eigenschap van CellarTracker is dat alle persoonlijke proefnotities zichtbaar worden voor de gemeenschap van gebruikers (hoewel u dit in de privacy-opties kunt uitschakelen als u dat wenst). Zo zitten er momenteel al meer dan 24.000 proefnotities in de database. Andere krachtige mogelijkheden zijn aankoopbeheer; inventaris- en voorraadbeheer (u zult nooit nog een aankoop in primeur vergeten); automatische rapporten over alle denkbare categorieën; uitvoer van alle gegevens naar een Excel-rekenblad; compatibiliteit met zakcomputers; geautomatiseerde uitvoer van persoonlijke proefnotities naar populaire internetwijnfora; eenvoudige interfaces met professionele wijnproefsites van Parker, Wine Spectator, Burghound etc.; ondersteuning voor barcodes; en automatische afdrukrapporten, waarmee een restaurant bijvoorbeeld heel snel een professionele wijnkaart kan afdrukken.

Een nadeel is misschien dat de site voorlopig eentalig Engels is. Dat betekent onder andere dat de wijnnamen op zijn Engels worden getoond. Maar dat nadeel weegt beslist niet op tegen de vele voordelen van dit on line-beheerprogramma voor uw wijnverzameling. Wij hebben Robert Parker’s Wine Advisor in elk geval aan de kant gelegd en zijn overgeschakeld naar het prachtige CellarTracker. De recent vernieuwing van de interface maakte de site nog gebruiksvriendelijker.