Albariño: verslag van een ‘studiereis’

Tijdens een recente reis doorheen Gallicië heb ik mij op de studie van de Albariño geworpen. Ik had graag gerapporteerd dat Albariño – uiteindelijk Gallicië’s trots – zwaar miskend en onderschat is. Helaas is dat niet echt het geval. Albariño uit de DOC Rias Baixas is een zeer sympathieke druif, die, als het goed is, temperamentvolle, florale, fruitige wijnen oplevert die vlot binnengaan en die zich goed laten combineren met zeevruchten. Ik moet eigenlijk schrijven ‘vrij goed’ want de gemiddelde Albariño kan in feite niet op tegen het culinair geweld dat er bij vele Spaanse zeevrucht- en visbereidingen aan te pas komt. Een goede Albariño’s heeft een Viognier-achtige, florale neus waarin ook perzik, abrikoos en allerlei ander tropisch figureren. In de mond is het in de regel een lichte tot medium-body wijn met frisse zuren en intens fruit. Zoals gezegd, ik heb veel lekkere Albariño gedronken, maar er zat niets tussen dat ik in de ring zou durven gooien tegen een betere Riesling of een top Viognier. Hoeft ook niet natuurlijk. Bijzonder aan te bevelen zijn Fillaboa, Terras Gauda, Pazo de Señorans (bij La Buena Vida ) en Santiago Ruiz. Let wel: het is een wijn die in regel jong gedronken dient te worden. Zoek dus naar jaargang 2003.

2 Reacties

 1. Marc,

  Volgens mij mag de Seleccion de Anada ook jong worden gedronken, het is zoals vaak een kwestie van smaak. Ik ben het wel eens met Ive’s oordeel over de Albarino: de prijskwaliteitverhouding is vaak zoek. En in 2003 werden vooral rijpe Albarino’s geproduceerd die allemaal net dat beetje zuur missen om ze interessant te houden. Ik ben net terug uit Spanje en publiceer binnenkort wat proefnotities. Voor mij is de ontdekking betreffende wit in Spanje overigens de Rueda (Verdejo): die worden elk jaar beter en zijn nog heel betaalbaar.

 2. Ive,

  Primo: Ik ken de Gallische keuken niet, maar ik wil toch eens een paar Albariño’s proberen bij langoestines of krab te serveren. Wat was de storende factor in het culinaire geweld van de lokale keuken?
  Secundo: Denk je dat Pazo de Señorans – Selección de Añada ook jong gedronken moet worden?

  groeten,
  Marc

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.