Armoede drijft Soedanese vrouwen tot illegaal wijnmaken

Tachtig procent van de ‘klanten’ in de grootste vrouwengevangenis van Soedan zitten daar omdat ze betrapt werden op het maken van wijn, zo meldt Reuters. Onder de islamitische sharia-wet, sinds 1983 van kracht in het door een burgeroorlog verdeelde Soedan, is het maken of bezitten van alcohol en wijn illegaal. Nochtans is het een traditie bij de christelijke en animistische vrouwen in het zuiden van het land. Naar schatting tussen de drie en de vier miljoen Soedanesen zijn in het eigen land op de vlucht omwille van de burgeroorlog, die al meer dan twee miljoen mensenlevens heeft gekost. Veel zuiderlingen proberen hun geluk in de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar vinden daar geen middelen van bestaan, tenzij het illegaal wijnmaken. Arafa Sheikh Musa, hoofd van al-Manar, een niet-gouvernementele hulporganisatie, vertelde aan Reuteurs dat 88 procent van de gevangen vrouwen uit het zuiden komt en dat 90 procent van hen veroordeeld is omwille van het illegaal wijnmaken. De vrouwengevangenis van Khartoem is gebouwd voor 500 gevangenen, maar op elk moment verblijven er tussen de 800 en 1.080 vrouwen. Elke dag worden er een veertigtal vrijgelaten, maar er komen er ook dagelijks veertig tot vijftig bij. Als de vredesgesprekken die momenteel in Kenia plaatsvinden succes hebben zal naar verwachting zestig procent van de zuiderlingen het noorden verlaten en terugkeren naar hun geboortestreek.