Fiamminga Maru Neru 2002

La Fattoria “Fiamminga” Maru Neru Negroamaro IGT Puglia 2002. 13,8%. Ik proefde deze wijn eerder (zie Wijnen uit de hiel van Italië), maar werd toen getroffen door de zeer onaangename stalaroma’s, die een beoordeling onmogelijk maakten. Naar aanleiding van die proeverij stuurde invoerder Licata mij een tweede fles. Na het proeven van die fles staat het voor mij nu vast dat er iets ernstig mis was met de eerder geproefde fles. In de neus zijn de animale aroma’s nu veel terughoudender en meer in overeenstemming met de typiciteit van de Negroamaro druif. Verder in de neus een flinke dosis alcohol en opstuivend, maar eerder terughoudend zwart fruit. In de mond een flinke dosis zuren, die echter goed geïntegreerd zijn met het warme zwarte fruit en de hint van confituur. Verder hints van bloed en vlees. Een krachtige, nogal wilde wijn die het waarschijnlijk heel goed zou doen bij een hazenrug of een gerecht met echt wild. Goed. 87/100. 12,95 euro bij Licata.

2 Reacties

 1. Beste Brecht,

  Nee, ik heb hier niet meer informatie over, de proefnotitie is ook al een hele tijd geleden en ik heb daarna nooit meer een fles gezien van dit domein.

  Mvg,

  Jozef

 2. Beste Jozef,
  Ik vind het een beetje raar dat u deze Fattoria Fiammingha bij de wijn uit Puglia catalogeert. Mijn Vini d’Italia 2006 (Espresso) situeert ‘m bij La Fattoria Fiamminga, Riparbella, Toscane. Is het die IGT die het hem doet of liggen de wijngaarden echt in het zuiden?
  Een bijzonder interessant wijnhuis overigens, gezien de schitterende kwalificaties van meerdere wijnen in mijn hierboven vermelde gids. L’Espresso zet maarliefst drie van de wijnen van La Fattoria Fiamminga in de top-15 van de beste aankopen van 2006 van Toscane.
  Maar … op de website van Licata las ik meer info over het huis en ex-eigenaar Jan Theys (een oud-VRT-collega van u en mij zelfs!). Hij heeft het domein verkocht aan een Nederlander, die het recent omdoopte tot “Caiarossa”. Helaas gaat de website van Caiarossa de laatste weken niet verder dan de homepage. Ook e-mailsgewijs contact levert niets op. Ik wou er binnen enkele weken nochtans eens langs gaan, in de hoop enkele Maru Neru’s op de kop te kunnen tikken aan een iets lagere prijs dan de (eerlijke) prijs van Licata.

  Weet u misschien (kans is klein, maar toch), wat er te gebeuren staat met Caiarossa of Jan Theys?

  Met vriendelijke groeten,

  Brecht Declercq, Mechelen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.