G.D. Vajra Barbera d’Alba Superiore 2001

G.D. Vajra Barbera d’Alba Superiore 2001. 14%. In de neus aangename, warme fruit- en confituurtoetsen. Pruimen, rood bessenfruit. In de mond heel veel fruit en confituur (aardbeien, pruimen), naast aangename, redelijk stevige zuren. Verder ook koffie en hints van kirsch. Subtiele vanilletoets, maar het hout is zo goed als niet te detecteren. Expressief en subtiel krachtig. De essentie van traditionele Barbera, gemaakt met moderne vinificatietechnieken. Zeer Goed. 88/100. Invoerder Onbekend.


De wijngaarden voor deze wijn liggen op de ‘Bricco delle Viole’ of violenberg. Vanaf 2001 mag dit alleen nog worden vermeld op de flessen Barolo en mag voor de Barbera alleen nog ‘Superiore’ worden gebruikt. De meerderheid van de stokken is 50 jaar of ouder. De opbrengst is met 25 hl/ha relatief laag. De fermentatie duurt twee tot drie weken bij temperaturen beneden de 30 graden Celsius. De wijn rijpt acht maanden, gedeeltelijk in eik en gedeeltelijk in inox.


Vajra maakt ook een ‘gewone’ Barbera van druiven uit de wijngaarden ‘Passan’, ‘La Volta’, ‘Bergera’ en ‘Cascina Bertoni’. De fermentatieperiode voor deze goedkopere wijn is beperkt tot 1 week.