Dr. Jeckyll en Mr. Hyde wijnen…

Robert Parker proeft in één maand meer wijnen dan veel mensen in een heel leven. Als het Orakel van Monkton wild is van een wijn dan wil dat doorgaans echt wel iets zeggen.


Voorwaarde is natuurlijk dat je smaakvoorkeur min of meer overeenstemt met de zijne. Waarschijnlijk is dat zo. Je kan de voorkeur geven aan wat meer of minder eik, maar veruit de meeste mensen hebben, zoals Parker, een voorliefde voor wijnen met veel rijp fruit, niet te opdringerige zuren en een zekere rondeur. Ik ken maar weinig mensen die zot zijn van zure, schrale, geoxideerde wijn. (Ze bestaan anders wel degelijk.)


De vraag is echter, zijn de wijnen die we kopen in de winkel ook de wijnen die Parker heeft geproefd. Al jaren doen indianenverhalen de ronde over domeinen die Parker ‘speciale’ stalen of flessen aanbieden, met daarin de wijn van hun beste perceel, die gerijpt heeft op hun enige nagelnieuw vat etc. Als het al hun eigen wijn is die ze schenken… Ongetwijfeld zijn sommige van die verhalen waar, maar het gevaar dat de consument om deze reden wordt misleid is waarschijnlijk beperkt. Parker proeft immers de meeste wijnen die hij recenseert meerdere keren, dikwijls uit flessen die gewoon in de handel zijn gekocht. In de Amerikaanse handel.


En daar schuilt wel een reëel probleem. Er zijn namelijk steeds meer wijndomeinen die speciale cuvees maken voor de Amerikaanse markt. Het zijn doorgaans die cuvees die door Parker worden geproefd en gerecenseerd. Neem bijvoorbeeld de Mas Donis 2001 van Capçanes, een spotgoedkope Spaanse wijn die maar liefst 91 op 100 krijgt. Parker kijkt bovendien in zijn recensie niet op een superlatief meer of minder. Wat een absoluut superbe wijn voor die prijs, schrijft Parker: geconcentreerd, corpulent, puur, 20 jaar bewaarpotentieel etc…


Ik heb die wijn nu al keer geproefd en wat ik proefde komt zelfs niet in de buurt van de wijn die Parker beschrijft. Wat is hier aan de hand ? Via een discussiegroep voor wijnliefhebbers op het internet kom ik in contact met het Amerikaanse brein achter de Capcanes wijnen, een zekere Eric Solomon. Hij is het die in Catalonië een plaatselijke cooperatieve ontdekte met schitterende oude Grenache wijngaarden die werden gebruikt – misbruikt volgens hem- om bulkwijn te produceren voor grote producenten zoals Torres. Hij wordt lid van de cooperatieve en maakt in 10 jaar tijd van Capcanes één van Spanje’s meest toonaangevende wijndomeinen.


Hij geeft ruiterlijk toe wat ik al vermoedde, namelijk dat de Mas Donis voor de Amerikaanse markt totaal anders is – lees: beter – dan de Mas Donis die elders wordt verdeeld. Hij schrijft zelfs dat de Mas Donis een wijn is met een Dr. Jeckell and Mr. Hyde karakter, een wijn met twee totaal verschillende verschijningsvormen, een goede en een slechte. Europa zit blijkbaar opgescheept met Mr Hyde.


Moraal: in flessen met nagenoeg of zelfs exact hetzelfde label zit soms totaal andere wijn. Als men overweegt een wijn aan te kopen op basis van een lovende bespreking door Parker of iemand anders dan is het dikwijls de moeite waard na te gaan of het daadwerkelijk dezelfde wijn betreft. Want Capçanes is maar één voorbeeld. Er zijn er vele andere producenten die onder hetzelfde etiket verschillende wijnen maken voor verschillende markten. Waarschijnlijk zijn het er steeds meer. Het probleem is dat het niet gemakkelijk te achterhalen is of dit effectief zo is. In regel zou uw wijnhandelaar dit moeten weten, maar ik vermoed dat hij dikwijls evengoed in het duister tast. Proeven vooraleer te kopen is dus de boodschap.


Nog dit, Capçanes heeft in het verleden wel degelijk uitstekende en zelfs uitmuntende wijnen geproduceerd. De Mas Donis 2001 is misschien niet wat we ervan mogen verwachten, maar de andere cuvees zouden wereldwijd nog steeds identiek zijn volgens Solomon. De ervaring zal het uitwijzen. Ik heb nog maar één andere Capçanes van 2001 geproefd en dat is de Mas Collet 2001. Die is zondermeer aan te bevelen.

1 Reactie

  1. Pas terug uit Catalonië kan ik bevestigen dat de Mas Donis 2001 die je daar oa in de supermarkten kunt kopen helemaal niet in de buurt komt van de 91 punter die Parker beschrijft. Maar de eerlijkheid gebiedt wel te melden dat Parker in zijn blad duidelijk vermeldt dat het om een speciale versie gaat, gemaakt voor de Amerikaanse importeur.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.