Betaalbare Italiaanse Merlot

Wie Merlot roept, denkt “Pomerol” én “hoge prijzen”. Maar ook in Italië worden er eerste klasse Merlot-wijnen geproduceerd. Denk maar aan “Castello di Ama” Vigna l’Apparita, Le Macchiole Messorio, Petrolo Galatrona en Tua Rita Redigaffi. Deze Merlots behoren tot de meest gezochte en duurste van alle Italiaanse wijnen.
Op 24 februari woonde ik een proeverij bij van “betaalbare” Italiaanse Merlots, hoewel je het begrip betaalbaar tegenwoordig met een druppeltje azijn moet nemen. De eerder genoemde luxecuvés kosten gemakkelijk honderd euro of méér, zodat we prijzen van 14 tot 37 euro noodgedwongen toch als redelijk moeten beschouwen.
Merlot wordt in Italië al sinds 1850 verbouwd en is ondertussen de derde meest geplante rode druif. De druif wordt dikwijls gebruikt om de soms harde Italiaanse wijnen wat te verzachten. Maar de Italianen produceren ook heel wat specifieke Merlot-wijnen.
We proefden alle wijnen blind, hoewel de namen en de streken vooraf bekend waren bij de proevers. De wijnen werden vier uur voor de proeverij geopend maar niet gedecanteerd.

Cantine Rallo Merlot IGT Sicilia 1999. 13,5%. 15,10 euro (Aroma bvba).

Groene elementen in de neus, paprika etc. De mond is aangenaam, met veel warm fruit, confituur en een sterke, kruidige houttoets. Klein bittertje. Kruidig-fruitig afdronk. Deze wijn is nog hard en bevat veel hout. Is er wel voldoende fruit om daar ooit doorheen te komen? Enigszins heet. Misschien wat gekookt? 14/20

Opmerking: ik proefde deze wijn eerder vlak na botteling in mei 2001. Toen scoorde hij iets beter: “Koffie in de neus, naast rood fruit. Enorm veel materiaal in de mond, zoet, klein bittertje (koffie). Heel mooi, zelfs voor dit geld. Zoals een goede Pomerol uit een (heel) goed jaar.” Dus mogelijk was er iets mis met deze fles (te heet bewaard), ofwel is het fruit ondertussen verdwenen en is dit een wijn om snel na de botteling te consumeren.

Villa Frattina Fae Lison Pramaggiore 1999. 12,5%. 14,62 euro (Aroma bvba).

Fruitige neus met pruimen, koffie en confituur. Fruitige en snoeperige mond met een klein bittertje en warme kruiden. Deze wijn drinkt vlot, maar is redelijk eendimensionaal. Correcte wijn, maar de prijs ligt verhoudingsgewijze aan de hoge kant. 12/20

Falesco Montiano Lazio Rosso IGT 1998. 13%. 37 euro. (Civiltà dei Bere)

Internationale mooie zoete, snoeperige neus, met een sterke vanilletoets. Lekker, maar misschien wat over the top. Ietwat korrelige, koffieachtige tannines in de mond, gevolgd door confituur en veel zoet materiaal. Zoetig kruidige afdronk. Mooie wijn, maar weinig typiciteit. Internationale, aangename stijl. 17/20 (Ook de groep verkoos deze wijn tot wijn van de avond.)

Piovene Porto Godi Fra i Broli Colli Berici 2000. 13,5%. 15,27 euro. (Aroma bvba)

De helft van de druiven die voor deze wijn werden gebruikt, werden gedroogd volgens het “passimento” systeem (vergelijkbaar met wat gebruikelijk is voor Amarone in de Veneto). Heel fruitige neus, met vooral rode besjes, kersen, maar ook iets groenigs en metaligs. Duidelijk sporen van gedroogde druiven. Heel fruitig en volle mond, werkelijk een fruitbom, met zachte tannines, en met misschien een beetje gebrek aan zuren. Sommige proevers dachten dat hier serieus gezwaveld werd. Heel fruitig maar voor de rest weinig diepgang. Ook nogal wat restsuikers. Deze wijn vermoeit snel. 12/20

Alois Lageder Merlot MCMXCIX Sud Tirol 1999. 13,5%. 32,43 euro (Licata).

In de neus groene toetsen, grassen, kruiden. In de mond confituur, koffie, een klein bittertje, hete kruiden (peper). Simpele, eendimensionale en weinig interessante wijn. Vlak. Zeer slechte prijskwaliteitverhouding. 12/20.

Alberice Merlot Colli Orientali del Friuli 2001. 13%. 13,70 euro. (Selezione Vini Italiani)

In de vrij gesloten neus vooral koffie en rode bessen. Mooie fruittoetsen in de mond, verfrissende zuren, zachte tannines. Massa’s fruit, maar ook karaktervol. Afdronk van koffie en fruit. Weinig complexiteit, maar toch een aangename doordrinkwijn. 14/20.

Carlo Guerrieri G. Merlot di S. Leonardo 1999. 12,5%. 12,10 euro. (Licata)

Zoetige kruiden, rood fruit, en een lichte animale toets in de voor de rest vrij gesloten neus. Duidelijke groene toetsen in de mond (stokjes), maar toch ook redelijk wat fruit, kruiden, peper, koffie, vlees. Kruiden en fruit in de afdronk. Mooi verweven wijn. Aangenaam. 15/20. (Ook de groep verkoos deze wijn tot derde beste van de avond.)

Roncus Merlot Venezia Giulia IGT 1999. 13,5%. 14,40 euro. (Civiltà dei Bere)

Merkwaardige neus, met een specifiek kruid dat ik niet direct kan benoemen (terpentijn?). Trekt weg om plaats te maken voor kruidig hout. De mond is beter dan de neus: vooral confituur, rood fruit, peper, kruiden. Toch nogal veel hout. Peperige afdronk. Volgens mij was deze wijn gekurkt, dus ik gaf geen punten.

Ritratti La Vis Merlot Trentino 2000. 13%. 12,50 euro. (Civiltà dei Bere)

Rode besjes en rode neusjes (snoep) in de mond. Ook een rokerige toets (gerookte hesp). Heel mooie fruittoetsen in de mooi verweven mond: rode besjes, frambozen, gerookt vlees. Verder ook koffie en aangename kruiden. Fruitige afdronk. Mooi, correct, goed. Meer typiciteit dan de Falesco. En wat een mooie prijs! 16/20. (Ook de groep verkoos deze wijn tot tweede beste van de avond.)

Planeta Merlot Sicilia 2000. 14%. 22,37 euro (La Capucina Import).

Deze wijn was helaas gekurkt.