Limoux heeft voortaan AOC voor rode wijn

Voortaan is er ook een AOC Limoux voor rode wijn. Tot nu toe konden alleen de witte (AOC Limoux) en mousserende (AOC Blanquette de Limoux, Crémant de Limoux en Blanquette Méthode Ancestrale de Limoux) wijnen van Limoux op de AOC-status rekenen. Limoux is een herkomstgebied in de Zuid-Franse Coteaux du Languedoc.
De nieuwe AOC laat een mengeling toe van Atlantische (Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc) en Mediterrane druiven (Syhra, Carignan, Malbec en Grenache). Limoux vecht al sinds 1988 voor een rode AOC. Toen besloot de Société Baron Philippe de Rothschild samen te werken met het lokale coöperatief om een rode wijn van hoge kwaliteit te produceren (Baron d’Arques). Van deze wijn, die 30 euro per fles kost, worden ongeveer 120.000 flessen per jaar gemaakt. De Rothschilds (eigenaars van onder andere Mouton Rothschild en Clerc Milon) kochten ondertussen ook Domaine de Lambert en produceren binnenkort de eerste rode AOC Limoux.
Het “Syndicat des vins AOC de Limoux” schat dat er jaarlijks 8.000 hl rode AOC Limoux zullen worden geproduceerd, een getal dat op vijf jaar zal verdubbelen tot 16.000 hl om op termijn door te stoten naar 20.000 hl of ongeveer drie miljoen flessen per jaar.
Volgens de nieuwe AOC-regels moet een rode Limoux voor minstens 50% uit Merlot zijn samengesteld. Cabernet Sauvignon en Franc mogen niet meer 20% van de blend uitmaken, terwijl de Mediterrane variëteiten voor 30% mogen vertegenwoordigd zijn (met een maximum van tien procent voor Carignan, die trouwens tegen 2010 moet verdwijnen uit de AOC). De maximale beplantingsdensiteit bedraagt vierduizend druivenstokken per hectare (opgebonden volgens het Guyot systeem). De maximale opbrengst is vastgesteld op 48 hl/ha, met pieken tot 70 hl/ha in speciale omstandigheden. Het minimale alcoholgehalte is vastgelegd op 12%.
Het INAO past tegelijk ook de regels aan voor de AOC Crémant de Limoux. De Crémants mogen tot 90% Chardonnay en Chenin bevatten en maximaal 20% Pinot Noir en Mauzac. Op die manier is er meer onderscheid met de AOC Blanquette de Limoux.