Barossa Valley Estate Black Pepper Shiraz 1998

Barossa Valley Estate E&E Black Pepper Shiraz Barossa Valley 1998. 14,5%. In de fruitige, warme, zoetige neus (confituur van) zwart bessenfruit, vooral braambessen, vanille, koffie, chocolade, leder, kruidig hout. Een flinke dosis alcohol. Massieve mond met massa’s zoet zwart bessenfruit, confituur, getemperd door zeer sterke maar niet onaangename zuren en nog bijtende tannines. Duidelijke mokkatoets. Blijft zeer lang hangen met de nadruk op het kruidige en zoetige, waarbij op het einde het zuurtje de mond nog nat trekt. Ondanks het hoge alcoholgehalte zeker niet vermoeiend. Liefhebbers van Amarone moeten dit eens proberen, hoewel dit een ander soort fruit heeft en het typische Amarone-bittertje mist (gelukkig maar, zouden sommigen zeggen). Gezien de stevige zuurtegraad en dito tannines gecombineerd met het vele materiaal moet deze wijn nog lang kunnen bewaren (15 jaar volgens de makers). Ik dronk onlangs nog de 1995 van deze wijn en die was nog lang niet op zijn top (de 1998 is volgens mij overigens beter geslaagd dan zowel de 1995 als de {GlossSub (Barossa Valley Estate Black Pepper Shiraz 1996, “1996”)}; de 1997 heb ik nooit geproefd). Gemaakt met handgeplukte Shiraz-druiven van zestig jaar oude stokken uit het noordoosten van Barossa Valley. Achttien maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eik. Verkrijgbaar bij Colruyt Klassewijnen voor iets meer dan 50 euro.