Le Pupille

{pictureref(, align:”right”)}De Italiaanse Fattoria Le Pupille heeft wijngaarden in de Toscaanse regio van “Scansano”, die in 1978 DOC status verkreeg, maar waarin de sporen van wijnbouw teruggaan tot in de middeleeuwen. Scansano ligt in het zuidwesten van Toscana, in de provincie Grosseto. De belangrijkste druif is er de Morellino, een kloon van Sangiovese die wijnen produceert met een zachtere, meer wulpse stijl dan de verwante Sangiovese grosso in Brunello. Morello is trouwens een soort kriek en de wijnen hebben inderdaad een kriekenaroma. De naam van het domein is afkomstig van twee heuvels die eruitzien als twee ten hemel gerichte ogen (pupillen). De eigenaars Elisabetta Geppetti en Stefano Rizzi samen met oenoloog Riccardo Cotarella bouwden Le Pupille uit tot één van de meest kwalitatieve wijnhuizen in de regio.


Terroir


Le Pupille is een familiebedrijf. Elisabetta startte het twintig jaar geleden op met haar toenmalige echtgenoot (ondertussen hertrouwde ze). Het bedrijf telt vijftien werknemers. Een jaar geleden werd begonnen met de bouw van een nieuwe wijnmakerij aan de rand van het productiegebied (waarbinnen immers geen nieuwbouw is toegelaten). De Franse oenoloog Christian Le Somet is een consultant. Men koos voor een Franse oenoloog “omdat de Italiaanse oenologen te veel hun stempel drukken op de wijnmakers,” zo vertelde commercieel directeur Sergio Buci me tijdens een bezoek in augustus 2001. Le Somet bewaart meer de eigenheid van de wijngaarden en het regionale karakter van de druiven. Le Pupille hecht met andere woorden veel belang aan wat de Fransen “terroir” noemen. Daarom koopt het ook geen druiven aan van andere producenten.


Wijnen


Het domein produceert drie rode wijnen op basis van de Morellino di Scansano: de ‘gewone’ Morellino, de Riserva en de Poggio Valente, gemaakt van druiven uit een specifieke wijngaard. Er is ook een IGT wijn Saffredi op basis van Cabernet Sauvignon, Merlot en Alicante. Vroeger produceerde Le Pupille drie verschillende zoete wijnen, maar daar blijft er nu nog maar een van over, de Sol Alto, op basis van Sauvignon blanc en Traminer, die gemaakt wordt volgens het “vendage tardive” systeem. De vroegere Vin Santo (wit) en Aleatico (rood) worden niet meer gemaakt omdat ze niet traditioneel zijn voor de streek. Het domein heeft ook een droge witte wijn, Poggio Argentato, op basis van Traminer en Sauvignon blanc.


{pictureref(, align:”left”)}Le Pupille bezit 38 hectaren wijngaarden in Scansano en pacht nog eens acht hectaren. Omdat in het traditionele productiegebied geen uitbreiding mogelijk is, experimenteert het domein met nieuwe productiegebieden. Zo bezit men zestien hectaren in Magliano, waar men experimenteert met een traditioneel aanplantingssysteem dat bekend staat onder de naam La Razola. De druiven voor de Saffredi komen uit deze wijngaard. Men kocht ook wijngaarden in Castiglione de la Pascaia, waar men een nieuwe DOC-wijn wil maken.


Wijnmakerij


Omdat de wijnmakerij buiten het eigenlijke productiegebied ligt, worden de oogst in frigowagens ernaar toe gebracht. De nieuwe wijnmakerij heeft alle moderne snufjes en is volledig zwaartekrachtgestuurd. De fermentatie gebeurt volledig computergestuurd in driewandige inoxvaten, die boven open zijn voor de afwisselend manuele en automatische “battonage”. De nieuwe wijnmakerij is momenteel (augustus 2001) nog in volle aanbouw. Als alles klaar is gebeurt hier de administratie, productie, lagering op Barriques, de botteling, etikettering en stockage van de flessen. Ook komt er een proefruimte waar het publiek zal kunnen kennismaken met de wijnen. Momenteel heeft men zeshonderd barriques (van Vicard), maar in de kelder is er plaats voor achttienhonderd.


Geproefde wijnen


Poggio Argentato 2000; Le Pupille Morellino di Scansano 2000; Le Pupille Morellino di Scansano Riserva 1996; Le Pupille Morellino di Scansano Riserva 1997; Poggio Valente 1999; Saffredi 1997; Saffredi 1999; Sol Alto 1999


Invoerder: Licata