Penfolds Cabernet Sauvignon Bin 707 1998

Penfolds Cabernet Sauvignon Bin 707 South Australia 1998. 13,5%. Naar verluidt één van de beste, of althans meest gereputeerde Cabs van Australië. Omdat dit een bewaarwijn is, heb ik hem gedecanteerd voor hem te proeven. Zelden zulk een pikzwarte inktkleur gezien. Geen subtiele neus, om het zacht uit te drukken. Overweldigende aroma’s van zwarte bessen, cassis, fruit, aangevulg met tabak, mokka en cederhout. De neus is zoet en aangenaam. De mond zet zuur aan, wat wordt gevolgd door een explosie van zoet fruit, vervolgens zoete tannines. Samentrekkend. Zoete, enigszins alcoholische afdronk, die niet zo lang blijft hangen als wel zou mogen.  Duidelijk een jonge bewaarwijn, die bij mij toch twee vragen oproept. Gaat het opvallende zuur ooit verdwijnen en plaatsmaken voor het duidelijk aanwezige fruit? En is de wijn in feite toch niet te zoetig, overrijp? Hoedanook was dit een interessante proefervaring, met voor mij geen enkel referentiepunt: ik heb nog nooit zoiets geproefd. Voor dit geld drink ik echter liever een Cabernet Sauvignon Reserve van Robert Mondavi, die in vergelijking hiermee een toonbeeld van ingetogenheid is. Zestien maanden in Amerikaanse eik. Verkrijgbaar bij Colruyt Klassewijnen. 2990 BEF.