Recente wijnen van Villa Frattina

Deze wijnen proefde ik tijdens een open proeverij. Omdat ik ze niet volgens mijn normale systeem proefde, geef ik de notities onder voorbehoud.


Villa Frattina wordt bij ons ingevoed door Aroma bvba.


1. Lison Pramaggiore “DOC’ Sauvignon 2000. 320 fr.
2. Idem Pinot Grigio. 320 fr.
3. Idem Chardonnay. 320 fr.
Drie monocepages uit Friuli in een vergelijkbare stijl die een beetje doen denken aan het soort wijnen dat “Tenuta Villanova” elders in Friuli maakt. De druiven worden licht geperst en dan gefermenteerd in temperatuurgecontroleerde inoxvaten. De Sauvignon heeft een cleane, niet erg geparfumeerde neus, met een gebrek aan fruit in de mond en een mineralige afdronk. De Pinot Grigio vertoont een vettige en fruitige neus met hint van koekjes. De mond is fruitiger, maar niet overdreven, correct, met ook hier een mineralige toets in de afdronk. De Chardonnay tenslotte heeft een minerale neus en vertoont in de mond een hint van een bittertje. Weinig fruitig. Van deze drie is de Pinot Grigio duidelijk het meest geslaagd.


4. Cabernet Franc Faè Lison Pramaggiore “VQPRI” 1997. 460 fr. 100% Cab. Franc. Loire in Friuli? In elk geval geslaagd experiment me een mooie fruitige koffieneus, redelijk fruitige mond, rond en lekker en dat voor een mooie prijs. Het huis maakt ook een Merlot Faè die ik niet proefde.


5. Robbio della Villa – Rosso delle Venezie IGT 1998. 12%. 460 fr. 40% Merlot, 30% Cabernet Franc, 30% Refosco. Koffie in de neus, in de mond nogal groenig en kruidig, eerder dan fruitig. Hoekig. Ik vind de monocepage Cabernet Franc geslaagder. Fermentatie aan 25-28 gr. C., lange maceratie op de schillen, zes maanden rijping in Franse barriques.