Recente wijnen van Santa Lucia

Deze wijnen proefde ik tijdens een open proeverij. Omdat ik ze niet volgens mijn normale systeem proefde, geef ik de notities onder voorbehoud.


Santa Lucia wordt in België ingevoerd door Aroma bvba.


1. Vigna del melograno Rosso Castel del Monte DOC 1998. 280 fr. 80% Uva di Troia, 15% Malbec, 5% Montepulciano. In de neus koffie en gekookt fruit. In de mond veel zoet materiaal, kruidige toets, mokkahint. Zeer veel wijn voor dit geld! Deze wijn werd voor het eerst gemaakt in 1998.


Ik proefde ook de 1999. De neus is hier nog gesloten en de mond vooral zoetig, met een duidelijke mokkatoets. De 1998 is complexer. In 1999 viel er meer regen.


Van deze wijn worden er ongeveer dertigduizend flessen geproduceerd. Lage opbrengst: 7 tot 8 ton per hectare ofwel 4 kilo per druivenstok. De wijn fermenteert in roestvrij stalen vaten en rijpt daarna op vaten van Sloveens eik van 35 hl.


2. Castel del Monte DOC Rosso Riserva 1997. 13,5%. 660 fr. 90% Uva di Troia, 10% Malbec. Teer, gekookt en geconfijt fruit en gedroogde pruimen in de zeer complexe neus. In de mond heerlijke zoete tannines, koffietoets. Amarone-achtig. Opnieuw zeer veel wijn voor het geld. De druiven worden overrijp geoogst, wat de geconfijte toets verklaard.


De Troia-druif is in dit geval een particuliere kloon, de “ad acino piccolo” (kleine troef). De druiven worden geoogst van midden tot einde oktober en macereren lang op de schil in temperatuurgecontroleerde roterende roestvrij stalen vaten. De 1997 rustte tussen twaalf en achttien maanden op Franse barriques van Allier-eik en nog eens 6-12 maanden op fles. Lage opbrengst: 5 tot 6 ton per hectare ofwel 1,5 kilo per druivenstok.


3. Puglia IGT Aleatico 1999. 15%, 7% restsuikers. 480 fr. 100% Aleatico. Zoete desertwijn met een zeer zuivere muscaatachtige neus, zeer aromatisch. Kruidig, zoetig en warm in de mond. Lekker en zeker niet duur voor het drinkplezier. Verrassend fris.


De Aleatico wordt gedroogd op de ranken. Druiven met (edel)rot worden verwijderd, dus geen botytris, puur concentratie bereikt door het drogen van de druiven. De wijn rijpt op barriques van Allier-eik en wordt een jaar na de oogst gebotteld, om nog zes maanden te rusten voor hij vrijkomt voor verkoop. Zeer lage opbrengst: 2,5 ton per hectare ofwel 1 kg. per druivenstok. Deze wijn werd voor het eerst gemaakt in 1998. Er worden jaarlijks 2000 flesjes van 375 ml. geproduceerd.