Recente wijnen van Cantine Rallo

Deze wijnen proefde ik tijdens een open proeverij. Omdat ik ze niet volgens mijn normale systeem proefde, geef ik de notities onder voorbehoud.


Cantine Rallo wordt bij ons ingevoerd door Aroma bvba.


1. Vesco Izolia Chardonnay IGT Sicilia 2000. 300 fr. 90% Inzolia, 10% Chardonnay. Vettige, boterige neus, zoetige mond. Makkelijke, correcte wijn voor een zeer mooie prijs.


2. Chardonnay IGT Sicilia 2000. 560 fr. 100% Chardonnay. Nog gesloten neus. Zoetige, vettige mond. Minder karaktervol dan 1 en eigenlijk te duur voor wat het is. Kreeg een maand barriques mee om hem wat uit te ronden.


3. Grillo IGT Bianco di Sicilia 1999. 445 fr. 100% Grillo. Pikante neus van getoast hout. Vol en vettig in de mond, veel zoet materiaal, dat best tegen de stevige houttoets opkan. Voor wie houdt van een stevige, geëikte witte wijn en eens iets anders dan Chardonnay wil proberen. De Grillo-druif zit ook in Marsala.


4. Vesco Cabernet Sauvignon Nero d’Avola IGT Sicilia 1999. 390 fr. 60% Cabernet en 40% Neto d’Avola. Animale toets in de neus, getemperd door geconfijt fruit, paddestoelen… Rijpe mond met veel warm fruit. Makkelijke, fruitige maar toch volle wijn. Zeer mooi voor dit geld.


5. Nero d’Avola Rosso di Sicilia 1999. Prijs onbekend. Kruidige, fruitige neus met toets van rubber (?). In de kruidige mond veel rood fruit. Pikante toets. Karaktervol.


6. Merlot IGT Sicilia 1999. 610 fr. Koffie in de neus, naast rood fruit. Enorm veel materiaal in de mond, zoet, klein bittertje (koffie). Heel mooi, zelfs voor dit geld. Zoals een goede Pomerol uit een (heel) goed jaar.

2 Reacties

  1. Marsala is genoemd naar de gelijknamige streek in het westen van het Italiaanse eiland Sicilië. De wijn van die naam is qua productiemethode vergelijkbaar met Porto: er wordt brandewijn aan toegevoegd om het gistingsproces te stoppen en op die manier een zoete wijn van hoger alcoholgehalte te verkrijgen die lang bewaart. Het procédé werd uitgevonden in de 18de eeuw om wijnen over lange afstanden te kunnen vervoeren in houten tonnen. Marsala wordt geproduceerd volgens het “solera” systeem, net zoals bijvoorbeeld Sherry. Dit houdt in dat vaten met oudere wijn voortdurend worden aangevuld met de inhoud van daarboven geplaatste vaten met jongeren wijn. De gebottelde wijn is een mengwijn van verschillende jaren uit vaten met een gelijkaardig smaakpatroon. Er bestaan fine, superiore, superiore riserva en vergine soleras marsalas. De eerste soort is minstens een jaar oud, de laatste soort is minstens vijf jaar oud en heeft minimaal achttien graden alcohol. Je eet Marsala in combinatie met hartige kazen zoals Parmezaan of Gorgonzola. Met de goedkopere soorten wordt ook gekookt. De Cantine Rallo is inderdaad op de eerste plaats bekend als producent van kwaliteitsvolle marsala-wijnen.

  2. Hallo,

    ik ben een bescheiden wijndrinker die graag héél véél wil bijleren, in functie daarvan ben ik op zoek naar alle informatie over “MARSALA” kan iemand mij hierbij helpen?

    gert.marien1@pandora.be

     

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.