Recente wijnen van Costaripa

Deze wijnen proefde ik tijdens een open proeverij. Omdat ik ze niet volgens mijn normale systeem proefde, geef ik de notities onder voorbehoud.


Costaripa, met wijngaarden aan het Italiaanse Garda-meer, is het eigen wijnbedrijf van de oenoloog van Bellavista. Invoerder in België is Aroma bvba.


1. Le Mazane Benaco Bresciano IGT 2000. 100% Marzemino. 315 BEF. Deze inheemse druif kom je zelden tegen. Doet in de neus denken aan een Bardolino, maar die wordt gemaakt aan de andere kant van het Garda-meer en krijgt veel minder zon. Deze Le Mazane vertoont een zeer diepe, paarse kleur. De neus geeft voornamelijk versgemalen zeer zwarte koffie. In de mond keert die koffietoets terug, samen met niet nader geïdentificeerd fruit. Een bijzondere wijn, maar moeilijk te beoordelen voor een niet-kenner.


2. Gampo della Starne Garda Classico DOC Rosso 1999. Precieze samenstelling onbekend, maar in elk geval een flink gedeelte Groppello, aangevuld (waarschijnlijk) met de andere door de DOC voorgeschreven druiven, namelijk Sangiovese gross, Barbera en Marzemino. Prijs onbekend. Kruidige neus met rood fruit. Warm en zoet in de mond, soepel en kruidig. Soepele wijn met een hoog gehalte aan typiciteit.


Costaripa maakt ook twee traditionele roséwijnen, de zogenaamde Chiaretto del Garda. Dit zijn geen tweedehands wijnen afgeleid van rode wijnen, maar volgens de antieke methode in vaten grootgebrachte bleekrode wijnen met als samenstelling 50% Groppello, 20% Sangiovese, 15% Marzemino en 15% Barbera. Wegens gebrek aan referentie heb ik hier geen proefnotities van gemaakt. Ik kan alleen vertellen dat ze veel typiciteit en smaak bevatten en dat het om echte wijnen gaat, niet om veredeld suikerwater zoals bij rosé zo dikwijls het geval is. De prijzen zijn echter aan de stevige kant. De RosaMara Garda Classico DOC Chiaratto 2000 kost 320 frank en de iets rijpere Molmenti Garda Classico DOC Chiaretto 1999 kost 575 frank.