Under the cork

Under the cork bestaat ondertussen niet meer; dit artikel staat hier nog omwille van historische redenen.

Under the Cork is meer dan een winkel. Onder leiding van wijnauteur Frank Van der Auwera wordt een on line ‘community’ opgericht waar wijnliefhebbers van gedachten kunnen wisselen over hun hobby en ook vragen kunnen stellen aan een panel van deskundigen. Under the Cork verkoopt wijnen en champagnes uit meer dan vijftien landen en dertig druivenrassen, geselecteerd door Frank Van der Auwera en zijn proefpanels. Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre de betrokkenheid bij een dergelijk commercieel project te combineren valt met het werk als onafhankelijk wijnauteur van Frank Van der Auwera.

3 Reacties

  1. Bedankt voor uw reactie. Iedereen zal wel voor zichzelf kunnen uitmaken hoeveel “glasnost” er in het glas zit bij Under the Cork. Ik blijf niettemin bij mijn opmerkingen en vragen. Volgens de geldende journalistieke deontologie mogen journalisten geen enkele commerciële activiteit uitoefenen. In België wordt dit streng gecontroleerd door een commissie die journalisten erkent. In hoeverre het meewerken aan een proefpanel van een commerciële site deze regels zou overtreden, kan ik niet beoordelen en is een zaak voor die commissie. Wat wel vaststaat is dat de betrokken journalist(en) in elk geval niet mogen participeren in het kapitaal of de commerciële uitbating van een e-commercesite waar ze vervolgens zelf journalistieke bijdragen voor leveren. In hoeverre dat bij Under the Cork het geval is, weet ik niet. Afgaande op verhalen in de pers meende ik immers begrepen te hebben dat sommige van de betrokken journalisten ook participeerden in het kapitaal van de onderneming.

  2. Beste,

    Under the Cork wil fungeren als gids in het labyrint van wijnen en een brugfunctie tussen boeiende wijnen/wijnmakers en wijnliefhebbers waar maken. Een wijn komt dan ook pas in het Under the Cork-assortiment terecht na objectieve blindproeverijen door een panel van kenners en doorgewinterde wijnliefhebbers. Zij maken hun selectie uitsluitend op basis van kwaliteitscriteria. Er komt bij ons geen enkele wijn op de site die vooraf niet deskundig werd geselecteerd en geproefd. De wijnen die zij selecteren zijn objectief niet alleen van een goede kwaliteit, maar beantwoorden ook aan onze filosofie: wijn tegen een eerlijke prijs in zijn genre of stijl. Flessen die boven de middelmaat uitstijgen en zich onderscheiden van 90% van het aanbod. Dit is de meerwaarde die wij willen bieden. Uit de enthousiaste reacties van de vele vaste klanten (de meesten onder hen doorwinterde wijnliefhebbers) die Under the Cork ondertussen rijk is, leiden wij af dat we er in slagen veel meer te zijn dan “een extra distributiekanaal”.

    Zoals u kan lezen op de homepage van onze Community, wordt de inhoud van deze pagina’s in volstrekte onafhankelijkheid samengesteld door een autonome redactie. Alle medewerkers ventileren hun persoonlijke opinie en visie. Er bestaat m.a.w. geen enkele commerciële druk vanuit het e-commercegebeuren en u zal ook nooit een directe link zien. Het credo van de Wine Community luidt immers: “Glasnost in ons glas”: een wijn toont zijn ware gezicht maar in het proefglas. Journalistieke “onafhenkelijkheid” en “geloofwaardigheid” zijn een kwestie van authenticiteit en ethiek. Beide begrippen worden in de bedrijfsfilosofie van Under the Cork met nadruk onderschreven.

    Bart De Groote, Afgevaardigd Bestuurder Under the Cork

  3. Volmondig met je eens. Je kan jezelf terecht afvragen of de journalist hier nog in volle onafhankelijkheid werkt & waar zijn geloofwaardigheid blijft. Of is hier gewoon het schaamlapje weggelaten? Hetzelfde doet zich voor bij de franse site “www.magnumvinum.fr” een soort commerciële verkoopsafdeling van het tijdschrift Revue du vin de France.
    Bovendien vind je bij Under the cork een heleboel wijnen die je via het gewone circuit ook vindt. Vele wijnen ken ik via mijn gekende leveranciers zoals La Buena Vida (Turnhout),Portovino (Adegem) of Australian Fine Wines (Lier)… Ik vermoed dan ook dat Under the cork niets meer is dan een extra distributiekanaal.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.