La Gondola, Turnhout

Bij de inventieve, Venetiaanse gerechten van chef Fabio Marangon horen – uiteraard -Italiaanse wijnen. De chef en zijn echtgenote, Liana Cappiello, stellen in hun Turnhoutse restaurant La Gondola een mooie exclusief Italiaanse selectie voor die in de loop der jaren omwille van commerciële redenen wel minder uitgebreid werd. Klanten zijn nu eenmaal conservatief en moeilijk te bewegen buiten de begane paden te treden, zeker in een bij ons nog altijd minder bekend wijnland als Italië. Toscane en Piëmonte wegen dan ook stevig door in de selectie. Wie avontuurlijk is aangelegd laat echter Liana of Fabio hun gang gaan: er komt beslist iets passends én verrassends uit een minder bekende maar daarom niet mindere streek op tafel. Overigens horen bij de menu’s aangepaste wijnen voor wie niet kan kiezen of het budget binnen de perken wil houden. La Gondola is een van de weinige restaurants met een wat uitgebreidere selectie wijnen-per-glas à 100 tot 150 BEF. Ook vind je er een beperkte maar mooie selectie halve litertjes met daarbij ook ‘kanonnen’ zoals Chardonnay Löwengang 1996 (A. Lageder, 1350 BEF), San Leonardo 1996 ( 1.650 BEF) of Barbaresco Bric Balin 1995 (Moccagatta, 1500 BEF). Je kunt er zelfs de Sassicaia 1996 in halve liter krijgen voor 2.950 BEF (de 75 cl is echter ‘maar’ 600 BEF méér). Fabio en Liana hanteren een redelijke vermenigvuldigingsfactor; de Sassicaia is bijvoorbeeld zelfs niet maal twee. Ik ken een ander adres waar men voor dezelfde wijn bijna 5.000 BEF rekent (zie bv. de wijnkaart van St. Paul, Lummen).

In wit is de Bianco Serègo Alighieri 1998 een frisse aanrader voor 775 BEF. Terre di tufi 1998 van Terruzzi&Puthod – altijd een goede scoorder – kost dubbel zoveel. Bij de wat stevigere gerechten hoort een Vernaccia di San Gimignano Riserva van Panizzi (1997, 1750 BEF) of de zeer mooie maar helaas nog jonge Bolgheri Sauvignon Paleo van Le Macchiole (2.250 BEF). Zin in chardonnay? De Italianen springen er eigenzinnig mee om, drink ten bewijze de Il Marzocco 1997 van Avignonesi (1695 BEF) of, uit een meer noordelijke streek, de Löwengang 1996 van Lageder (2.295 BEF). Avontuurlijke drinkers proberen bij de stevigere vleesgerechten een van de vino da ripasso’s of Amarones op de kaart, een ‘dada’ van Fabio. De kaart bevat ook een beperkte maar mooie selectie echte dessertwijnen, ook één van de ‘dada’s’ van de chef. Win zijn advies in, dan krijgt u het achterliggende verhaal er gratis bij. In ‘gewoon’ rood gaat de keuze van een uitstekende Serego Alighieri Valpolicella Classico Superiore 1998 (895 BEF) tot klasbakken zoals Tignanello 1996 (2.450 BEF), Saffredi 1997 (2.990 BEF) of Sassicaia, alledrie enorm geslaagd. Buiten de begane paden kunt u zich in positieve zin laten verrassen door Granato 1997 (Foradori) (2.555 BEF), Merlot Galatrona van Petrolo (2.990 BEF), Perlato del Bosco Tua Rita 1997 (1.575 BEF) en Grifi Avignonesi 1996 (2.350 BEF, maar helaas nog veel te jong). De chianti’s, barolo’s, barbera’s en brunello’s zijn trouwens ook allemaal van goede kwaliteit. Maar waarom niet eens iets nieuws proberen?