Priorat

{includeMessage(609,true,false,flprocessMacros:true)}

Catalaanse D.O. ten Zuiden van Tarragona in de gelijknamige provincie. Enkele van de duurste Spaanse wijnen komen vandaag uit deze D.O., die niettemin de bakermat is van traditionele Catalaanse wijnbereiding. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat de zware, zwarte bewaarwijnen uit deze D.O. nu ook jonger toegankelijker worden, zodat hun populariteit toeneemt.

Enkele feiten:

De wijngaarden liggen op 100 tot 700 meter hoogte en zijn aangelegd in terrasvorm op vulkaanachtige kwarts/lei ondergrond. Wijnranken moeten diep wortelen om aan water te geraken. De opbrengst is dan ook relatief laag (42 hl/ha), wat resulteert in geconcentreerde wijnen (en gedeeltelijk de hoge prijzen rechtvaardigt). De streek bezit een continentaal microklimaat, getemperd door koude noorderwinden en de warme Mistral uit het Oosten. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 15 gr. C., maar in de zomer kan het er gemakkelijk 35 gr. C. worden. De zon schijnt 2.600 uur en er valt 600 mm. regen per jaar.

Druivensoorten:

Aanbevolen blauw: Garnacha tinta (40% van de wijngaard).
Toegestaan blauw: Garnacha peluda, Cariñena (of mazuelo – 54%), Cabernet Sauvignon.
Toegestaan wit: Garnacha blanca (2%), Macabeo (of viura – 1%), Pedro Ximénez (1%).
Experimenteel: Chenin Blanc.

CRDO Priorat
Passeig Sunyer s/nº (Estación Enológica)
43202 Reus (Tarragona)
Tel: +34-77-310312
Fax: +34-77-331655

Website: www.priorat.org; zie ook Vinos de España (Nederlandstalig, onderdeel Bibliotheek)

Geproefde wijnen: Zoek op Priorat in de zoekdialoog.