Cava

Cava-kelderCava (letterlijk: ‘kelder’), het Spaanse antwoord op Champagne, wordt voor 95 procent geproduceerd in Catalonië, voornamelijk in de D.O. Penedès. Niettemin is Cava strikt genomen geen D.O. (oorsprongsbenaming) maar een – weliswaar wettelijke – type-aanduiding voor schuimwijnen geproduceerd volgens de ‘méthode tradionelle’, dus op dezelfde manier als Champagne. Cava mag worden geproduceerd in 159 wettelijk bepaalde gemeenten, verspreid over acht Spaanse provincies. José Raventos van het familiebedrijf Codorníu produceerde de eerste Spaanse ‘Champagne’ in 1872. Hij kopieerde schaamteloos de productiemethode die hij op zijn reis door de Champagne-streek had gezien. In 1970 werd het gebruik van de term Champagne verboden en vond geleidelijkaan de term ‘Cava’ ingang.

Consejo Regulador Del Cava Avenida Tarragona 24 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) Tel.: +34-3-8903104 Fax: +34-3-8901567

Website: http://www.crcava.es/ (Consejo Regulador); zie ook Vinos de España (Nederlandstalig, onderdeel Bibliotheek)

Druivensoorten: Voor de Cava-productie worden drie druivenvariëteiten aanbevolen: Macabeo (Viura), Parellada en Xarel-lo. Verder gebruikt men Chardonnay en Subirat (Malvasía). Voor de rosados (rosé) gebruikt men de blauwe druiven Garnacha en Monastrell.

Toegelaten opbrengst: 80 hl/ha voor witte druiven en 53 hl/ha voor de blauwe.

Wijnhuizen: Codorníu; Freixenet; “Parxet”; Raimat; Sumarroca

Geproefde wijnen: zoek op ‘cava’ in de zoekdialoog (Zoeken).