Biodynamiek

Een verrassend aantal Franse wijnbouwers volgt biodynamische teeltechnieken. Biodynamiek is een radicale versie van de biologische teelt uitgevonden door Rudolf Steiner. Koeienmest vervangt bijvoorbeeld kunstmest, maar wordt eerst ook nog eens ritmisch met water gemengd in een ‘vortex’ om er ‘levenskracht’ aan te geven. Ook grote domeinen hangen de biodynamiek aan. Verrassende namen in het lijstje zijn Anne-Claude Leflaive van Dom. Leflaive in Puligny-Montrachtet, Lalou Bize-Leroy in Bourgondië, Nicolas Joly in de Loire, de familie Chapoutier in de Rhône vallei.
De praktijk zorgt ook voor de nodige conflicten. Olivier Leflaive, neef van Anne-Claude, vertrok in 1994 als co-beheerder van Dom. Leflaive precies omwille van een conflict over de biodynamiek. Olivier vindt zijn nicht ‘fundamentalistisch’: “Ze volgt dat sterrengedoe als een religieuze doctrine,” zo werd hij vorig jaar door Wine Spectator geciteerd. Of je er nu in gelooft of niet, sommige biodynamische wijnen behoren tot de beste van Frankrijk als we autoriteiten zoals Wine Spectator of The Wine Advocate mogen geloven.

Reactie: alleen zonderlingen gebruiken biodynamiek 1 en 2

2 Reacties

  1. De vorige reactie “alleen zonderlingen…” heeft mij met verstomming geslagen en eigenlijk een meewarige glimlach opgeleverd.Ik vermoed dat deze reactie komt van iemand die niet weet waarover hij (of zij) praat en die dus beter zou zwijgen i.p.v. dergelijk onzin op Internet te verkondigen.
    Ik ken persoonlijk een tiental biodynamische wijnbouwers (Frankrijk en Italië) en ik kan u verzekeren dat deze integendeel alle respect verdienen. Voor mij (en ik ben al zowat 35 jaar een wijnfanaat die vele honderden wijnbouwers bezocht heeft), zijn dit de echte “cracks” van de wijnbouwers. Niet alleen zijn ze uiterst bekwaam, maar ook integer en ze staan weldegelijk met hun twee voeten op de grond, zij weten waarmee ze bezig zijn.
    Wie regelmatig, zoals ik, met professionelen een gesprek heeft, weet al jaren dat deze vakmensen veel bewondering hebben voor deze biodynamische wijnbouwers en vlot erkennen dat ze superieure wijnen maken.
    Ook in de vakliteratuur ziet men dit regelmatig bevestigd. Het is ook bewezen dat klassieke ziekteverschijnselen(de nachtmerrie voor elke wijnbouwer) quasi niet of helemaal niet voorkomen bij de biodynamische wijnbouwers (de planten blijken een eigen weerstand op te bouwen door deze aanpak).Chemische ingrepen zijn hoegenaamd niet nodig en overigens strikt verboden.
    In alle grote wijngidsen (Hachette, Dussert-Gerber, Parker…) scoren biodynamische wijnen hoge punten. In wetenschappelijke tijdschriften wordt deze techniek als zeer waardevol erkend.
    Tenslotte werd in de hoger aangehaalde tekst over Biodynamiek de zaak wel erg simplistisch benaderd. Dit beperkt zich echt niet tot het vervangen van kunstmest door koeiemest. Op die manier trekt men dit in het belachelijke. Spijtig. Wie liever een volledige en gedocumenteerde uitleg wenst kan deze per e-mail bekomen bij adp@biotiek.be
    Steeds bereid tot verdere info en discussie,

    met vriendelijke groeten

    Antoon DE PAEPE

  2. Wanneer men met enkele wijnboeren, zowel jong als oud in de Bourgondië spreekt over biodynamische wijnen, halen zij hun schouders op. Wel is er een groeiende bewustzijn van minder chemie, lees sproeien, in de wijnteelt. Meer natuurlijke verdelgers, betere en meer specifiek gerichte inceticiden. Enkele zonderlingen zijn voorstander van de biotechniek. Ik geloof dat in de wijnbouw er wel veranderingen zijn, zoals in de gehele landbouw. Het is wellicht een geleidelijke revolutie, geen snelle en radicale.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.