De wijnkaart van de Bellefleur in Kapellen

De wijnkaart van de Bellefleur in Kapellen (twee sterren in de Michelin) beslaat veertien pagina’s: vier voor wit, zeven voor rood, twee voor het buitenland en één voor champagne en dessertwijn. “Buitenland” betekent in dit verband uiteraard niet-Franse wijn. In wit ligt de nadruk op Bourgogne en Bordeaux, hoewel de kaart een mooie selectie Loire, Elzas, Jura en Rhône bevat. De meeste witte wijnen dateren van 1994 of later. Tip voor koopjesjagers: St. Aubin “Le Charmois” van Morey 1995 voor 1.365 BEF.
Bewandel ook eens minder begane paden en kies bijvoorbeeld voor de eerste Condrieu die Guigal ooit maakte, de “La Doriane” van 1994 voor (even slikken) 5.750 BEF (Viognier-druif). Wilt u uzelf te buiten gaan aan Yquem’s dan kunt u kiezen tussen 49, 68, 79, 83, 88 en 89 voor bedragen variërend van 12.850 tot 39.500 BEF. We vragen ons af wie deze wijnen ooit bestelt. Of mogen we een zoete tand vermoeden bij chef-eigenaar Buytaert?
Bij rood ligt de nadruk eveneens op Bourgogne en Bordeaux. Er steken nogal wat 85igers en 86igers bij de goede selectie Beaune’s en Nuits (elk een pagina). De kaart bevat daarnaast nog één volle pagina Domaine de la Romanée-Conti (vooral La Tâche en Echezeaux, geen ouder dan 1981) voor de kapitaalkrachtigen en/of patsers onder ons. De Tâches zitten allemaal onder de 20.000 BEF, de Echezeaux onder de 11.000 BEF.
Wij waren vooral gecharmeerd van de “buitenland”-pagina’s, die volgens chef Buytaert te weinig aandacht krijgen van zijn klanten. Ten onrechte. Wij dronken bijvoorbeeld een heerlijke, want perfect op dronk Caymus Cabernet Sauvignon 1993 voor een ongelooflijke 3.400 BEF (helaas de laatste in de kelder, wordt vermoedelijk vervangen door de 1996). Het Californische wijnhuis Caymus maakte in 1993 geen Special Selection, die druiven gingen in deze wijn (de Special Selection 1992 staat overigens op de kaart voor 10.395 BEF). Voor iets minder geld (2.755 BEF) zouden we met evenveel smaak de Monasterio 1996 Ribera del Duero uit Spanje hebben opgedronken (Tempranillo-druif). Of de Zuid-Afrikaanse Cabernet-Sauvignon Thelema 1994, die we in de zomer nog met succes maar voor een hoger bedrag probeerden in Le Manoir aux Quat’Saisons nabij Oxford (2.375 BEF). De Australische Barossa Valley Black Pepper Shiraz 1994 staat op de kaart voor 3.640 BEF (lees ook onze proefnotitie van de “Barossa Valley Estate E&E Black Pepper Shiraz 1996”).
De wijn werd correct geschonken in redelijk kleine glazen (dezelfde voor wit en rood, wij hadden onze Caymus liever in een groter glas gezien). Het eten was voortreffelijk, maar de zaal zat – helaas – vol met irritante rokers.