Food & Wine over de wijn- en restauranttrends voor 2000

De redacteuren van Food & Wine voorspellen in het januarinummer honderd nieuwe drank-, wijn-, restaurant- en stijltrends voor het nieuwe millennium. De trendspotters van Wine & Food zien een herleving voor varkensvlees. Dat is volgens hen het vlees van het nieuwe millennium. De (Amerikaanse?) supermarkten zullen worden overspoeld met Zuid-Amerikaanse ingrediënten zoals guava pasta, yuca en speciale soorten chili. In de restaurantscène is Oost-Europa “in”. Voorbeelden zijn het Duitse restaurant Walzwerk in San Francisco, het Oostenrijkse Danube in dezelfde stad en de Russian Tea Room in New York City. Visrestaurants zijn de nieuwe steakhuizen van Amerika. Er wordt niet langer gestapeld op het bord, maar de ingrediënten worden mooi naast elkaar gepresenteerd. En de combinatie van entertainment met lekker eten maakt een hausse door. Voorbeeld is San Francisco’s Foreign Cinema, een bistro gecombineerd met een filmtheater.
Aan tafel zullen onverwachte contrasten de boventoon voeren. Kleuren, vormen, patronen en texturen moeten met elkaar contrasteren. Sprekende kleuren en rijke patronen voeren de boventoon. Goud is uit, platinum en zilver zijn in. Vazen, borden en bestek krijgen een meer “organische” vorm mee.
De drang naar steeds sterkere smaken (“big flavors”) in wijn is nog niet ten einde. Sterk smakende wijnen op basis van Zinfandel en Syrah (Shiraz) kennen een toenemend succes. Goedkope wijnen uit de Languedoc en de Marches in Italië zullen ook in de V.S. de weg naar het cliënteel vinden. De wijnkaarten in restaurants worden kleiner maar creatiever. Restaurants zullen meer wijnen per glas te koop aanbieden. De wijnetiketten zullen meer informatie bevatten. Er zal veel geld worden verdiend (en uitgegeven) op e-commerce sites zoals WineShopper.com.

Food & Wine: http://www.pathfinder.com/FoodWine/