St. Paul, Lummen

Voornamelijk Franse wijnen op de uitgebreide wijnkaart (26 blz.) van St. Paul. Bij de vier buitenlandse excuusflessen vinden we een Italiaanse Sassicaia van het uitstekende jaar ’95 voor een redelijke 4.750 BEF (op veilingen meer dan drieduizend frank). Ook de Franse selectie is veeleer bovenmodaal: onder de duizend à vijftienhonderd frank vind je op de kaart van St. Paul, behalve bij de halfjes (één pagina op de kaart), niets. Gelukkig kun je bij sommige menu’s wel voor aangepaste wijnen kiezen. Maar waarom niet wat avontuurlijker uitpakken? Bijvoorbeeld met een Pouilly Fumé “Silex” 1996 van Didier Dagueneau (redelijk aan 3.350 BEF), die nu heerlijk op dronk komt. Of een Cos d’Estournel van het uitstekende jaar 1989 (volgens sommigen de beste Cos ooit), een koopje aan 3.400 frank (op veilingen kost hij doorgaans evenveel). In de afdeling wit ligt de nadruk op Bordeaux en Bourgogne (maar helaas weinig uit de betaalbare Maconnais). De wijnen zijn voornamelijk jong (1996 of later). De kaart bevat ook een pagina champagnes, met onder meer een prachtige Roederer Cristal 1990 voor 9.000 frank (ongeveer 7.000 frank op veilingen).

Ook in de afdeling rood ligt de nadruk op Bordeaux en Bourgogne. Van de Rhône geen spoor (bij de witte vonden we tenminste nog een Condrieu Doriane van Guigal) en uit de Beaujolais één wijntje. Veel prestigieuze namen en prijzen, maar oppassen is de boodschap. De Chateau Montrose 1970 (7.850 frank, ong. 5.000 op veilingen) zouden wij niet meer durven openen. DRC La Tâche (13.500 frank, rond de 7.000 frank op veilingen) en La Romanée uit 1972 (12.700 frank) staan wellicht alleen op de kaart om de pochers tevreden te houden (en ze zullen worden teleurgesteld). Maar tussen al dit kaf steekt toch heel wat koren, zoals de al eerder aangehaalde Cos. De standaard wijnglazen voldoen niet, maar op eenvoudige aanvraag worden fatsoenlijke glazen op tafel gezet. U moet het wel bij elke wijn opnieuw vragen. Door een onoplettendheid kregen we de Cos in te kleine glazen voorgeschoteld. Oppassen voor rokers: als u dit stoort, meldt u dit best vooraf, zodat men u op een “veilige” plaats kan zetten. Storend waren ook de kaarsjes bij elk bord: die verspreidden een penetrerend vanilla-aroma. Het eten was overigens voortreffelijk en de gekozen wijnen werden correct uitgeschonken.

1 Reactie

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.