Bordeaux 2007 primeur valt in het water

Robert Parker, nog steeds ‘s wereld meest invloedrijke wijncriticus, zeker voor wat betreft Bordeaux, is vernietigend over de kwaliteit van het oogstjaar 2007 in Bordaux. Parker publiceerde in de jongste editie van The Wine Advocate alleen puntenscores voor Bordeaux 2007 en vond het niet de moeite gedetailleerde besprekingen per wijn te publiceren. Slechts twee wijnen scoren potentieel 100 punten en het zijn allemaal witte wijnen (Haut-Brion en Pape-Clement). Twee witte wijnen scoren potentieel 96/100 (Smith-Haut-Lafitte en Laville-Haut-Brion). Bij de rode wijnen halen er slechts drie een potentiële score van 95 punten (Bellevue-Mondotte, Pavie, en Léoville-Las Cases). De zoete wijnen van Sauternes doen het nog het beste in 2007. Parker’s jonge Britse collega Neil Martin geeft acht Sauternes een potentiële score van 95/100 of meer. Best scorende Sauternes in 2007 is Climens, met een potentieel van 100/100. Concluderend is er geen enkele reden om in 2007 te investeren in primeuraankopen, behalve voor een uiterst klein lijstje wijnen met hoge Parker-scores die wellicht probleemloos hun weg zullen vinden naar de vele puntenjagers overal ter wereld. De primeurverkopen zijn overigens her en der al gestart, onder andere bij Colruyt Klassewijnen. De prijzen lijken echter niet veel lager te liggen dan in het veel betere 2006. Hoe de Bordelais in 2007 van hun vele matige tot slechte wijnen denken af te zullen geraken, blijft voor ons een raadsel. Wellicht proberen ze de zwarte piet door te geven aan de tussenhandelaren, die net zoals in 1997 met vele onverkochte en onverkoopbare wijnen zullen blijven zitten, in de hoop zo hun Bordeaux-allocaties voor de komende jaren niet te verliezen.

2 Comments

  1. Dag Henk, ik heb de wijnen natuurlijk nog niet geproefd, maar wit en zoet zijn in Bordeaux volgens de specialisten in 2007 erg goed. Voor wat het waard is heb ik zelf Climens en Smith Haut Lafitte in primeur gekocht. Pape Clement schijnt ook erg goed te zijn, maar vind ik persoonlijk te duur.

  2. Geachte Mr.Jozef,wanneer komen de definitieve punten uit van Climens & Pape Clement wit 2007?denk je dat deze wijnen in primeur een goeie aankoop zijn?Groeten

Comments are closed.