Een op twintig flessen zeldzame wijn is namaak

Naar schatting een op de twintig flessen oude wijn die door veilinghuizen wordt verkocht is namaak. In de V.S. is de federale politiedienst FBI gestart met een grootschalig onderzoek naar namaakwijnen, zo wordt gemeld door diverse kranten waaronder The Independent. De FBI heeft dagvaardingen gestuurd naar verschillende grote veilinghuizen en verzamelaars. Een Grand Jury zal beslissen over eventuele vervolgingen. Veilinghuis Christie’s meldt dat het alle medewerking verleent aan de FBI. Volgens de New Zealand Herald verkocht Christie’s vorig jaar voor 58 miljoen dollar zeldzame wijnen in 44 verschillende veilingen in zijn verschillende wereldwijde vestigingen. De prijzen voor zeldzame wijnen zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd, waardoor namaak loont. Tijdens een onderzoek in China werd een nagemaakte fles Lafite Rothschild ter waarde van 4.000 dollar in beslag genomen. In Italië werden zestienduizend nagemaakte Sassicaia-flessen ontdekt; het vermoeden bestaat dat de mafia een hand had in het bedrog. En in New York heeft de steenrijke verzamelaar William Koch de beroemde Duitse handelaar Hary Rodenstock voor de rechter gedaagd. Koch beschuldigt Rodenstock ervan hem nagemaakte flessen wijn van Thomas Jefferson en Tsaar Nicolas II te hebben verkocht (we berichtten al eerder over deze zaak). Het huidige FBI-onderzoek is een uitloper van deze rechtzaak.