Het Gulle Zwijn – restaurantbespreking “Au Sanglier des Ardennes”

“Au Sanglier des Ardennes” in Oignies en Thiérache is niet te verwarren met het vrijwel gelijknamige en gekendere restaurant in Durbuy, genaamd “Le Sanglier des Ardennes”. Op de menukaart in “Au Sanglier“ staat overigens “Le Sanglier” gedrukt. Begrijpelijk doch ironisch drukfoutje.

In beide etabissementen zijn ongetwijfeld everzwijnkoppen aan de muur getimmerd, maar het exemplaar in Au Sanglier is het opgezette equivalent van een Henri Cartier-Bresson foto. Het perfect verstilde aanzicht van een everzwijn dat in de loop van een geweer staart en plotsklaps beseft dat er geen ontkomen meer aan is.

Le Sanglier, het restaurant in Durbuy dus, is een groot restaurant dat, zo zeggen insiders, erg op reputatie teert. Vergane glorie zeggen sommigen.

Au Sanglier lijkt ook wel een plaats die er altijd is geweest, maar het restaurant heeft nog steeds een Michelinster en wordt duidelijk op een capabele wijze gerund. Er is routine, maar het is de juiste routine. De vrouw des huizes dirigeert het geheel met metier. Ardense hartelijkheid ook. Iedereen komt een handje geven: de patron, de chef, de vrouw des huizes etc.

Hebben ze hier ook fatsoenlijke wijn? En of. De wijnkaart is fantastisch. Vooral in Zuidelijke Rhone is de kaart ronduit fenomenaal te noemen. Monumentale Chateauneuf zoals Beaucastel Hommage in jaargangen zoals 1989 en 1990 aan prijzen die nauwelijks te geloven zijn. Rayas, Janasse, Vieux Donjon, Vieux Telegraphe, etc. Andere moeilijk vindbare pareltjes zoals Fonsalette ‘Syrah Pure’ in mooie jaargangen. In Noordelijke Rhone: La Mouline en La Landonne 1989. In Elzas: een vrijwel volledige verticale van Clos Ste Hune in de jaren 90. Voor de echt dorstigen: Vieux Telegraphe ‘95 in dubbele magnum. Need I say more?

De keuken is weinig gewaagd. Het 10-gangen wildmenu is een proeve in traditionele Ardense keuken. Maar het is traditionele keuken met goede ingrediënten en de uitvoering is perfect. Geen gekunstel of would-be geëxperimenteer. (Het zou overigens helemaal misstaan met het interieur en het publiek die de zaak bevolkt.) De Gault-Millau quotering van 15 lijkt me correct.

Kortom, dit is een plaats waar het goed toeven is na een overdosis gezonde boslucht, zeker als wijnliefhebber. Volgende belevenis vat één en ander goed samen. Ik zie dat er halve flesjes Dauvissat ‘La Forest’ 2000 op de kaart staan aan de vriendelijke prijs van 24 euro. Nu hadden we voor het wildmenu gekozen. Er was geen enkel gerecht dat echt geschikt was voor een Chablis. Maar ik had wel zin in nog een glaasje Chablis als tweede aperitief. En dus willen we een dergelijk half flesje. Helaas, die waren op. “Geen probeem”, zegt de sommelier, ik open wel een normale fles, u drinkt de helft uit en ik reken u de helft aan. “D’accord” zeg ik natuurlijk en zo geschiede. Behalve, die Chablis is zo subliem (een werkelijk onwaarschijnlijke mineraliteit) dat we niet nee kunnen zeggen als de sommelier nog eens komt bijschenken en nog eens… Uiteindelijk hebben we bijna driekwart fles op. Op de eindafrekening staat mooi een half flesje aangerekend.

Website: www.ausanglierdesardennes.be