Radicale splintergroep Zuid-Franse wijnbouwers dreigt met nieuwe gewelddadige acties

De gewelddadige demonstraties in de Zuid-Franse Hérault-regio van vorige week veroorzaakten voor meer dan 2 miljoen euro schade, zo meldt Le Figaro. De CRAV, een militante splintergroep van ontevreden wijnbouwers, dreigt met verdere gewelddadige acties als de Franse overheid niet snel over de brug komt met steun voor de noodlijdende Zuid-Franse wijnsector. ‘Dit is de derde en laatste demonstratie. We hebben genoeg van deze gezonde wandelingen. De volgende keer gaat het er anders aan toegaan,’ zo vertelde Philippe Vergnes, hoofd van de wijnvakbond in de Aude-regio, aan het Franse persagentschap AFP. Ook andere woordvoerders uitten nauwelijks verholen dreigingen om tot nog geweldadiger acties over te gaan. In de rellen van vorige week werden drie spoorwagons in brand gestoken, infrastructuur op spoorlijnen vernield en dertien opslagtanks met Chileense wijn in een distilleerbedrijf in Montpellier geopend. De bevolking in het Zuiden van Frankrijk stemde overwegend “Non” in het referendum over de Europese grondwet, zoals goed te zien is op de kaart die Libération publiceerde. De Fransen wijnbouwers verwijten de E.U. te laks op te treden tegen dumpingpraktijken van andere wijnlanden.

1 Comment

  1. Ik dacht, hey, dit is een forum, om om deze bewering waar te maken, moet er een discussie zijn!
    “Gewelddadige demonstraties” zijn in dit deel van Frankrijk (dat is het toch?) niet nieuw. Reeds in de 19e eeuw werden vele liters wijn (nou,ja, wijn) weggekapt… Het lijkt me dat het anarchisme nog niet dood is, zelfs niet met al de miserie die het in de 20e eeuw reeds had veroorzaakt, gelukkig waren er andere politieke groepen (die nog erger waren) om de zwarte piet te spelen… Maar het zit’m in het bloed, daar. Tonnen Spaanse tomatten (taalfout bewust) plat, so much for Europe. Ze hebben nochtans de kans gehad “nee” te stemmen, daar.
    Enfin. Het is nog niet genoeg geweest met die in brand gestoken Mc Donalds (ik eet er ook nooit, hoor), cultureel racisme van het ergste soort. En maar dreigen… Pauvre Froance!

Comments are closed.