Brussels restaurant weigert klanten die geen wijn drinken

Restaurant La Palette in Jette weigert klanten die geen wijn drinken, zo meldt De Standaard op 27/5/05. Een jong koppel bestelde vorige week twee menu’s, een halve liter water en een icetea. Hun werd gevraagd het restaurant te verlaten. Restaurant Paul Buelens blijft achter zijn beslissing staan. “Ik heb een klein restaurant met amper tien tafeltjes,” zo zegt hij in De Standaard. “Ik ben altijd correct met mijn klanten, maar moet er wel financieel aan uit geraken.” Een driegangenmenu kost bij La Palette 25 euro. Juridisch kan er niets worden gedaan tegen het restaurant, want iedereen bepaalt zijn eigen verkoopvoorwaarden. Persoonlijk vinden we het wel een trieste reflectie op de restaurantpraktijk die vandaag in België de boventoon voert. Niet de kostprijs van wat op je bord komt betaalt de rekening van de restauranthouder, maar wel hoeveel (altijd overgeprijsde) wijn, sterke drank, flessenwater en koffie de klant consumeert. Begin dan een café of wijnbar, zouden we zo denken, maar neen, dat heet dan ‘restaurant’. Schandalig, en te mijden, dat is ons oordeel. Niet te verwonderen ook dat de Belgische restaurants in een steeds diepere crisis wegzakken.

5 Comments

  1. Mijnheer heeft zeker een restaurant! In ieder geval blaast hij heel hoog van de toren en wie hoog zit…..

  2. Mijnheer heeft zeker een restaurent! In ieder geval blaast hij heel hoog van de toren en wie hoog zit…..

  3. Ik zie niet in wat dat te maken kan hebben met een uitzetting uit een restaurant. Indien ik geen zin heb in wijn (wat niet vaak voorkomt, maar stel 🙂 ), dan heb ik geen hautaine restauranthouder nodig die mij komt vertellen dat ik *MOET* drinken of dat ik anders zijn etablissement moet verlaten.

    Pure onbeschoftheid, en een duidelijk voorbeeld van hoe elitair sommige mensen zichzelf voordoen. 😉

  4. De reactie op de weigering van niet wijn consumerende klanten in een Brussels restaurant is dom, ongenuanceerd en getuigt van niet gehinderd te zijn door enige kennis.
    Restauranthouders worden forfaitair belast op de aangekochte wijn en er geldt algemeen dat wijn verkocht wordt aan 300% van de kostprijs. Wie dat niet weet schrijft beter geen onzin maar informeert zich…
    Verder signaleren we nog een taal- of tikfout in het stukje wat alweer wijst op weinig kritische zin voor zichzelf.
    Overigens wat cafés brasseries en ook restaurants betreft, zou er misschien beter een lans gebroken worden tegen de vrij algemeen geldende praktijk om in pichets, kannetjes of zelfs als wijn van het huis dikwijls de goedkoopste brouwsels te schenken. De keuze van het huis of ‘de patron’ zou de kwaliteit van de zaak moeten weerspiegelen, helaas…

    Giedo Thiry

  5. Waarom de klanten dan ook niet “verplichten” om dure sigaren te roken? Sigaren welke dan in het restaurant dienen aangekocht natuurlijk.
    Iemand verplichten alcoholische dranken te nuttigen zou strafbaar moeten zijn. Zelfs één glaasje wijn. Men zal ook niet meer maar één sigaretje mogen roken, toch?

Comments are closed.