Brussels restaurant weigert klanten die geen wijn drinken

Restaurant La Palette in Jette weigert klanten die geen wijn drinken, zo meldt De Standaard op 27/5/05. Een jong koppel bestelde vorige week twee menu’s, een halve liter water en een icetea. Hun werd gevraagd het restaurant te verlaten. Restaurant Paul Buelens blijft achter zijn beslissing staan. “Ik heb een klein restaurant met amper tien tafeltjes,” zo zegt hij in De Standaard. “Ik ben altijd correct met mijn klanten, maar moet er wel financieel aan uit geraken.” Een driegangenmenu kost bij La Palette 25 euro. Juridisch kan er niets worden gedaan tegen het restaurant, want iedereen bepaalt zijn eigen verkoopvoorwaarden. Persoonlijk vinden we het wel een trieste reflectie op de restaurantpraktijk die vandaag in België de boventoon voert. Niet de kostprijs van wat op je bord komt betaalt de rekening van de restauranthouder, maar wel hoeveel (altijd overgeprijsde) wijn, sterke drank, flessenwater en koffie de klant consumeert. Begin dan een café of wijnbar, zouden we zo denken, maar neen, dat heet dan ‘restaurant’. Schandalig, en te mijden, dat is ons oordeel. Niet te verwonderen ook dat de Belgische restaurants in een steeds diepere crisis wegzakken.

2 Comments

  1. ‘tja, men zou overigens de vraag kunnen stellen of het legaal is de mensen te +verplichten+ tot het nuttigen van alcohol (ik dacht van niet). Overigens is dit discriminatie: er bestaan nu eenmaal mensen die, vanwege de honger, dienen te eten (ze betalen ervoor) maar die geen alcohold mogen, of willen, drinken. Ik denk niet dat deze restauranthouder lang zal bestaan, alleszins handelt hij zeker niet naar de geest van wat een “hoffelijke gastheer” dient te zijn.

Comments are closed.