Drie Franse rosé-wijnen uit 2004

Het weer is er (nog?) niet naar, maar dat verandert hopelijk: op een warme zomerdag smaakt een goede rosé heerlijk. Het probleem is een goede rosé te vinden. Te veel matige tot rotslechte rosé-wijnen hebben dit type wijn een slechte naam gegeven bij de serieuze wijnliefhebber. De mensen die de teksten schrijven bij Colruyt Klassewijnen klonken nogal enthousiast over een drietal Franse rosé’s uit 2004. Reden genoeg voor mij om ze een keer uit te proberen. De conclusie na deze proeverij is echter niet positief: Colruyt moet natuurlijk wijn verkopen, maar geen van de drie hier besproken wijn is een aanrader. Alledrie vertonen ze gelijke kenmerken: een gebrek aan fruit en een bittere ondertoon (en dit ondanks het feit dat ze uit verschillende herkomstgebieden stammen, al zijn het wel alledrie Zuid-Franse wijnen). Château Saint-Jean d’Aumières Coteaux du Languedoc 2004 (ca. 6 euro) geeft zo goed als niets in de neus, maar smaakt in de mond simpel zoetig. Het bittertje in de afdronk verdwijnt als je deze wijn een dag of zo open laat staan, maar een echt succes wordt het nooit. Domaine de Valcros Collioure 2004 (ca. 8 euro) heeft een opvallende grenadine-achtige kleur. Dat stemt ons hoopvol, maar de neus is compleet gesloten, ook na een dag ademen. In de mond is deze wijn flets en zuur, met een bittere ondertoon. Ten slotte is er de Château du Galoupet Cru Classé Côtes de Provence 2004 (ca. 10 euro). Ook hier een gesloten neus en de zwakste mond van het drietal, ondanks zijn voor een rosé hoge prijs. De rosé-wijnen zijn in 2004 blijkbaar zoals de zomer 2005 zich nu aankondigt: flets en koud.

1 Comment

  1. In de Delhaize is er een Vieille Ferme Rosé Costières de Nîmes 2003 met schroefdop aan €5,49. Heb die gebruikt om een Miro te maken (Myrtillelikeur met Rosé – een provencaalse versie van de bekende Kir en erg lekker). Heb natuurlijk ook even geproefd van de rosé, was niet slecht, maar wel een beetje bittere tannines die toch geregeld opduiken in het zuiden in 2003 (het jaar van de hete zomer), en natuurlijk minder fruit dan mijn favoriete Domaine de la Mordorée Tavel (wel duurder) of zelfs Mordorée CDR… De 2004 zou interessanter kunnen zijn, wanneer die uitkomt. Als het weer nu eens eindelijk een beetje meewil is dit een erg leuke rosé voor terrassen, barbeques, picknicks en ander zomers zot.
    Mooie fles ook. En de schroefdop is voor dergelijke wijnen een absolute bonus!
    Met de juiste prijs te zoeken op http://www.delhaizewineworld.com zie ik dat Delhaize aan dezelfde prijs ook een rode Costières de Nîmes in de aanbieding heeft. Als je weet dat Vieille Ferme eigendom is van de familie Perrin, de drijvende (of moet ik zeggen druivende) kracht achter het prestigieuze Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pâpe, dan vind ik dat dat ook wel eens het proberen waard is.

Comments are closed.