Aura Verdejo 2003

De laatste jaren werd Spanje een van de belangrijkste Europese wijnlanden. Met zijn 1,6 miljoen hectare wijngaarden is Spanje qua oppervlakte zelfs het grootste wijnland ter wereld. De meeste mensen kennen wel de Rioja wijnen, maar Spanje heeft veel meer te bieden dan Rioja alleen. Het telt in het totaal ruim 30 andere wijnregio’s waaronder ook de minder bekende Rueda.

De belangrijkste plaatselijke witte druif is de Verdejo. Ze wordt er vaak gemengd met de Sauvignon Blanc of andere witte druivensoorten. Rueda ligt in het noordwesten van Spanje, dichtbij de Portugese grens, in de deelstaat Castilla-Léon. Ze hebben hier een heel speciale techniek om de druiven te plukken. Het gebeurt ‘s morgens in kleine hoeveelheden. Ze worden onmiddellijk getransporteerd en geperst en nadien meteen behandeld met inert gas. Het is een onschadelijk gas dat men over de druiven spuit om ze zo te beschermen tegen oxidatie. Wijnen oxideren als ze met te veel zuurstof in aanraking komen. Dit kan onder meer vermeden worden door druiven niet te plukken bij een te hoge ‘pluktemperatuur’: dus liefst heel vroeg in de ochtend als het nog koel is buiten. Een wijn kan natuurlijk ook oxideren nadat hij op fles werd getrokken. Reden hiervoor is meestal een slechte kurk of een wijn die je veel te lang hebt bewaard. Het spreekt voor
zich dat geoxideerde wijnen niet aangenaam smaken. Je drinkt ze dan ook best niet meer uit.

De Rueda is vrij heuvelachtig en heeft een overwegend continentaal klimaat: het kan er vriezen tot de maand juni, maar ze kennen wel droge en hete zomers met meestal grote temperatuursschommelingen. In de zomermaanden kan het ‘s nachts tot 25°C kouder zijn dan overdag! Dit is perfect voor het rijpen van de druiven. En dit, in combinatie met wijngaarden die op ruim 600 meter hoogte liggen, zorgt voor een prima kwaliteit van de wijnen.

Deze ‘Aura Verdejo’ komt uit Valladolid. Het is een lekkere, droge, frisse witte wijn met een mooie lichtgele tot lichtgroene kleur. Hij heeft een krachtige en expressieve geur van frisse appeltjes met een zachte, bittere nasmaak die het geheel mooi afrondt. Drink hem gerust als aperitief of als begeleider van een lekkere maaltijd met vis: gefrituurd, gegrild of gerookt. Het maakt niet uit: hij zal je zeker en vast verbazen. In zijn prijsklasse is dit zonder enige twijfel een uitstekende wijn. Geniet ervan!

Te koop bij Delhaize aan 7,29 Euro.

Lees ook de proefnotitie van Jozef: Aura Verdejo Rueda Seleccionado por Iverus Ars Vinum 2003.

1 Comment

  1. Eén kleine opmerking: sinds (2004?) is de DO Rueda ook van toepassing voor de rode wijn, dus niet enkel voor de witte…

Comments are closed.