Bordeaux-exportmarkt stort in elkaar

Nieuwe cijfers van het CIVB (Comité Interprofessional du Vin de Bordeaux) tonen een dramatische terugval van de export van Bordeaux-wijnen. In de eerste drie kwartalen van 2004 werd bijna een kwart minder Bordeaux-wijn geëxporteerd dan in dezelfde periode van 2003. In de eerste negen maanden van 2004 viel de export terug met twaalf procent in volume en 24 procent in waarde. Merkwaardige uitzondering op de regel is België, dat drie procent méér Bordeaux-wijn importeerde dan in 2003. Maar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de V.S. importeerden dramatisch minder wijn uit Bordeaux. Zo daalde de export naar het V.K. met 22 procent en naar de V.S. zelfs met 58 procent in waarde (en 22 procent in volume). Naast België importeerden Rusland, Zuid-Korea, Hong Kong en Japan wel meer wijn uit Bordeaux. Rusland en Azië zijn echter geen traditionele exportmarkten voor Bordeaux-wijnen. Volgens de CIVB is vooral de concurrentie met wijnen uit de Nieuwe Wereld moordend, maar ook de terugval van de dollar tegenover de euro had een negatieve invloed op de exportcijfers.