Parijs: Tips voor wijnliefhebbers

L’Epi Dupin, Rue Dupin, 6e

Typisch Parijse bistro, zeker wat de inrichting en het hyperkinetisch personeel betreft. Iedereen zit er (gezellig) dicht op mekaar en 3 obers komen 30 seconden na mekaar vragen of men al een keuze heeft gemaakt. (Desgewenst verdwijnen ze overigens even snel als ze gekomen zijn.) Geen tekort aan Franse ambiance dus. Het eten is er eenvoudigweg subliem – een sterrenrestaurant waardig. De ingredienten zijn van superieure kwaliteit en de bereidingen blinken uit door hun finesse en raffinement. De wijnkaart is niet heel uitgebreid maar bevat een goed gekozen, originele en goedgeprijsde selectie. (Probeer Jo Pithon bijvoorbeeld.) Let wel: dit is een bistro met enige naambekendheid in Parijs en (ruim) vooraf reserveren is de boodschap.

Willi’s Wine Bar, Rue des Petits Champs 13, 1e.

Zoals de naam al suggereert is dit een wijnbar-restaurant welk een internationaal publiek beoogt. De bediening is er gepolijst en profesioneel, maar het geheel mist een zekere hartelijkheid. Het eten is van meer dan behoorlijk niveau. De wijnkaart – want dat is de reden om dit etablissement eens te bezoeken – is uiteraard heel mooi en zal vooral Rhônefanaten kunnen enthousiasmeren. De wijnen die per glas geschonken worden zijn overwegend van gekende producenten, wat spijtig is. Het leuke van per glas te bestellen is uiteindelijk dat men avontuurlijke keuzes kan maken. Overigens, ‘per glas’ is veel gezegd, want men krijgt in feite net iets meer dan een krenterig afgemeten proefhoeveelheid. De prijszetting is er ronduit stevig te noemen. Leuk om eens binnen te springen maar geen must.

Tan Dinh, Rue Verneuil 60, 7e.

Op het eerste zicht is dit een doorsnee Vietnamees restaurant – de inrichting en de menukaart zien er uit als dertien in een dozijn. In het klein staat op de menukaart (2 bladzijden) vermeld dat een kaart met betere wijnen verkrijgbaar is. Betere wijnen… Eerste bladzijde: 10 jaargangen Le Pin en Lafleur, en daarmee is de toon gezet, 40 paginas of zo lang. Dit restaurant heeft een gewoonweg fenomenale wijnkaart, vooral voor Bourgognewijnen: DRC, Coche-Dury, Comte Lafon, Leroy, Roumier, Rousseau, etc etc. De prijzen zijn navenant, maar niet buitengewoon hoog in verhouding tot de marktwaarde van deze uitzonderlijke wijnen. Overigens zijn er ook ‘betaalbare’ bijzondere wijnen te vinden, bv. oudere jaargangen Guffens-Heynen. De sommelier – men zou hem veeleer casten als Kung-Fu meester – helpt bij de keuze en duikt vervolgens met de zaklamp in de hand de kelder in. Bijkomende aardigheid is dat de zaak – ik denk mede door de wijnkaart – een nogal kleurijk en gegoed klienteel trekt, wat het geheel een bijna decadent Indochine sfeertje doet baden. De eigenaar, die ik 75 of zo schat, maakt later of de avond zijn opwachting, kust luid smakkend de dames op de hand en begeleidt de heren naar de meest nabijgelegen cashautomaat. Want je kan er enkel en alleen cash betalen…

Lavinia, Boulevard de la Madeleine 3-5, 1e

Deze keten van wijnwinkels heeft vestigingen in Madrid, Barcelona en Parijs. Het assortiment – mooi uitgestald in een strak, transparant, modern interieur – is indrukwekkend alsook systematisch overprijsd. Men kan er zowat alles vinden, maar aan de keuzerijkdom en de onmiddelijke beschikbaarheid hangt een prijskaartje. Dit is een plaats om eens op zoek te gaan naar die ene speciale fles waarvoor men graag een premie betaalt (bv. de legendarische Mouton ’45 – voor ‘slechts’ 10 500 euro of een magnum La Tâche 1990). Ik zou hier nooit systematisch wijn kopen, ook al heeft men een ruim assortiment van wijnen beneden de 25 en zelfs 10 euro. Maar het is een leuke plek om eens 2 uur weg te dromen.