Hermitage proeverij Graz (24 flessen 1982-2001)


Blik op de Hermitage wijngaard vanaf Tournon


Op 15 december woonde ik in het Oostenrijkse Graz (culturele hoofdstad van Europa 2003) een grote Hermitage proeverij bij. (Lees ook mijn verslag over de kleine verticale van Ch. Ducru-Beaucaillou die de avond ervoor plaatsvond). De proeverij was georganiseerd door de aimabele Gerhard Praesent, componist, dirigent en liefhebber van Rhône-wijnen.
De aanwezige, doorgaans ervaren Hermitage-proevers (waartoe ik mezelf overigens niet reken), waren afkomstig uit Oostenrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en België. Vooral een aantal Duitse proevers slaagde erin een groot deel van de wijnen blind te herkennen. De kwaliteit van de flessen was dan ook exemplarisch, met slechts twee missers op een totaal van vierentwintig wijnen (de zoete extraatjes die op het einde werden geserveerd niet meegerekend). De wijnen passeerden de revue in ‘flights’ van vier. De wijnen werden blind geserveerd, maar na elke flight kregen we de identiteit van wat was geproefd te horen. De nadruk lag op de Hermitage’s van Chave en Jaboulet (La Chapelle), met representatieve vertegenwoordiging van Chapoutier, Delas Frères, Marc Sorrel en Vallouit.



De cijfers tussen haakjes in onderstaande notities geven het gemiddelde van de groep weer.


Flight 1

La Chapelle 88: Gesloten, alcoholische neus met een beetje snoepgoed. Waterige en alcoholische mond. Matig. 82 (88,25).
Vallouit Les Greffières 88: In de neus wat snoepgoed en gebraden vlees. De mond is waterig en lichtjes bitter. Hints van rook, redelijk stevige zuren. Matig. 83 (88,47).
Chave 88: Dit is meer naar mijn smaak. Mooie neus met drop, rook, snoepgoed en een klein animaal tintje. In de mond snoepgoed, geconfijt fruit, rook, gebraden vlees. Zeer goed, maar kan nog verbeteren. 91 (91,31).
La Chapelle 94: Nogal rare, zoetige maar ook ‘zeperige’ neus. In de mond waterig en licht van body. Matig. 84 (87,94).

Flight 2

Chapoutier Le Pavillon 92: Complexe, maar beetje lactische neus (yoghurt). Mineralen, graniet, specerijen, drop en alcohol. Mooi fruit in de complexe mond. Lekker. Zeer goed. 92+ (90,88).
Chapoutier Sizeranne 90: Alcoholische neus met animale toetsen. Wat stoffige en alcoholische mond, die toch ook mooie ondertonen van fruit en kirsch geeft. Goed. 90 (89,28).
La Chapelle 82: Oude, maar elegante en mooie neus met kirsch, snoepgoed en gebraden vlees. In de mond mooie fruittoetsen, een hint van kirsch. Elegant en evenwichtig. Goed. 90 (92,56).
Chave 82: Complexe neus met spek, gerookt vlees en een lactisch toetsje. Aangename, redelijk evenwichtige mond, die redelijk alcoholisch is en blijkbaar nog niet alles geeft. Zeer aangenaam en goed. 91 (91,22).

Flight 3

Chave 91: Oude, redelijk gesloten maar niet onaangename neus met wat snoepgoed en redelijk veel alcohol. Redelijk fluwelige mond met kirsch en hints van fruit. Niet diepgaand, maar toch goed. 88 (89,63).
La Chapelle 91: Lactische, wat porto-achtige neus met geconfijt fruit en na wat ademen ook toetsen van chocolade. Licht bittere en zeer alcoholische mond die op de tong brandt. Redelijk. 84  (91,59).
Sorrel Le Gréal 91: Stoffig en bitter. Helaas gekurkt.
Delas Les Bessards 91: Gesloten, strenge neus met hints van leder en vanille. Indruk van zwavel. Lactische, redelijk simpele mond met overheersende tannines. Bitter. Redelijk. 84 (91,84). (Over deze wijn heerste nogal wat onenigheid. De scores liepen uiteen van 84 tot 97. Merkwaardig.)

Flight 4

Chapoutier Le Pavillon 2001: Zeer aangename neus met zwart, geconfijt fruit, drop, koffie en gebrande noten. Aangename mond met snoepgoed, zwart (geconfijt) fruit, chocolade. Zeer jong. In een a-typische, wat internationale stijl. Misschien minder complex, maar toch een crowd pleaser. Zeer goed. 92 (89,44).
Vallouit Les Greffières 90: In de neus hazelnoten, eucalyptus, zwart fruit. Wat porto-achtige indrukken, maar toch interessant en aangenaam. Veel materiaal in de mond. Drop, eucalyptus, zwart fruit. Goed. 89 (91,78).
La Chapelle 78: Oude neus met drop, gerookt vlees en ‘sigarenkistje’. Aangename, wat oude mond met koffie en zwart fruit. Goed. 88 (93,97). (Deze ‘perfecte’ wijn (volgens Robert Parker) maakte voor mij zijn reputatie dus niet waar, hoewel de herkomst van de fles (direct van het domein gekocht voor 300 euro) onberispelijk was. Ik merkte op dat sommige aanwezigen hun punten aanpasten nadat de identiteit van de wijn werd onthuld. Ik heb zulks niet gedaan, maar wel herproefd en ben bij mijn 88/100 gebleven.)
Chave 94: Oude, wat lactische neus met een mooie fruitindruk. Redelijk alcoholisch. Niet erg complexe, maar aangenaam fruitige neus met alcoholische indruk. Goed. 88  (90,28).

Flight 5

La Chapelle 85: In de neus drop, zwart geconfijt fruit en alcohol. In de alcoholische mond drop, zoetig zwart geconfijt fruit, hint van aardbeien. Mooi, maar wat branderig. Nog jong. Zeer goed. 92 (91).
Chave 83: Wat oude neus, met geconfijt fruit en een hint van oxidatie, ook een lactisch element. De mond is alcoholisch en branderig. Zoetig fruit, wat chocolade, toch wel aangenaam, ondanks het feit dat de wijn nogal ‘heet’ smaakt. Zeer goed. 91 (92,75).
Chave 85: In de neus snoepgoed, drop, koffie en zwart fruit. Aangenaam fruitige mond, met koffie en leder en nogal wat alcohol. Net iets minder dan de 83 voor mij. Zeer goed. 90 (90,40).
La Chapelle 83: Gekurkt..

Flight 6

La Chapelle 89: Dit is het echte werk. Mooie, wat gesloten neus met een hint van zeep, veel vanille en chocolade. Volle mond met veel materiaal en ook veel alcohol. Heel gestructureerd en toch ook heel veel zoetig fruit. Zeer goed. 94 (93,37).
Chave 90: Nog meer van het echte werk. Drop, eucalyptus en fruitcoulis in de warme, aangename neus. De mond geeft nog niet alles. Zwart geconfijt fruit maakt plaats voor meer complexe structuurelementen, maar de wijn kreeg in het glas niet genoeg tijd om alles te geven.  Diepgaand. Uitstekend. 96. (96,53)
La Chappelle 90: Opnieuw een succes. Zeer diepgaande neus, iets onder die van de Chave, met drop, eucalyptus etc. Zeer mooie mond met koffie, chocolade, zwart fruit, drop en een lactisch elementje. Uitstekend. 95. (95,63)
Chave 89: Gesloten neus met vooral toetsen van alcohol. De mond is nog redelijk gesloten en geeft vooral zwart geconfijt fruit. Toch zeer goed. 92. (94,2)


Conclusies


Chave levert consistente kwaliteit, ook in mindere jaren. La Chapelle wordt wat moeilijker na het succesrijke jaar 1990 (en gaat vanaf 1998 nog verder bergaf, iets wat buiten het bestek van deze proeverij viel, om zich vanaf 2001 blijkbaar te herpakken).
Typisch voor een gerijpte kwalitatieve Hermitage zijn drop, leder, peper, zwart geconfijt fruit, kirsch, koffie en zoethout. Ook typisch is een redelijk hoog gehalte aan alcohol, dat soms leidt tot een branderig mondgevoel. Het lactische element dat ik in sommige wijnen bespeurde is misschien minder vreemd als je weet dat aan deze wijnen traditioneel soms een kleine hoeveelheid (witte) Viognier wordt toegevoegd. Het kan natuurlijk ook liggen aan een niet geheel afgemaakt malolactische gisting.
Les Bessards is duidelijk het beste perceel van de Hermitage-heuvel.