Dominus 1986-1997: Bordeaux eat your heart out

Onwaarschijnlijke consistentie op top-niveau, zo zou ik een recente verticale willen samenvatten van het Californische cultdomein Dominus. Dit domein wordt gerund door Christian Moueix die reeds op vroege leeftijd een dure smaak ontwikkelde – zijn vader was eigenaar van Chateau Petrus. (In welke mate je dit kan proeven in Dominus kan ik helaas niet beoordelen.) Wat wel vaststaat is dat Dominus een domein van wereldklasse is. Vooral de wijnen van na 1991 worden gekenmerkt door een fenomenale complexiteit en zwoele intensiteit in de neus – bootladingen fruit worden geflankeerd door kruidige aroma’s (paprika), gebrande koffie, terroirtonen etc. In de mond weer die bijna artificiele intensiteit en concentratie. Als er één wijn is die met recht en rede weelderig mag genoemd worden dan is het wel deze. Deze beschrijving geeft misschien de indruk dat het om een enigszins bombastische, ‘gemakkelijke’ wijn gaat die gemaakt is om aan het misschien weinig gesofisticeerde doch gefortuneerde Amerikaanse palet te appelleren. Dat het een relatief gemakkelijke wijn is dat klopt zeker, maar toch is er een graad van raffinement en complexiteit die een in essentie fruit-gedreven wijn zoals deze in een klasse apart plaatst. Maar wat mij vooral bijblijft van deze verticale (die georganiseerd werd door Michiel Carpentier www.vinoptia.be) is de graad van de consistentie over de jaren heen. Het is vermoedelijk onmogelijk een Bordeaux-verticale van successieve jaren samen te stellen die dit niveau haalt. Dat zegt natuurlijk ook iets over de grotere consistentie van de klimatologische omstandigheden in Californie. Indrukwekkend niettemin.