Enthousiasme over oogst 2003 Duitse wijn

Hoewel de geproduceerde hoeveelheid Duitse wijn voor het oogstjaar 2003 ver onder het gemiddelde blijft, zit het met de kwaliteit wél goed, zo meldt het Duitse Wijninstituut. In de kelders van de wijnproducenten rijpen momenteel wijnen van een “absoluut uitzonderlijke jaargang”, zo heet het in het persbericht.
“Van 2003 zullen wijnen afkomstig zijn, die zelfs onze kleinkinderen nog zullen plezieren,” spreekt een enthousiaste Armin Göring, directeur van het Duitse Wijninstituut. “Bijzonder verheugend voor 2003 waren de constante klimatologische omstandigheden voor alle wijngebieden, zo dat van de Ahr tot in Baden en van de Mosel tot in Sachsen topwijnen geoogst zijn geweest”.


Kracht en vulling
De eerste Qualitäts- en Kabinettwijnen overtuigen nu reeds door kracht en vulling. Dankzij hun zeer rijpe, milde vruchtzuren en een boeiend aromaspel zijn de wijnen dit jaar reeds bijzonder drinkklaar.
Voor vuurwerk zullen zeker de rode wijnen van 2003 zorgen, grote concentratie en intense kleurspiegel met internationale allures.
Na voorlopige schattingen van het Duits Wijnbouwverband hebben de Duitse wijnproducenten knap 8 miljoen hl most geoogst. Daarmee ligt de oogst zowat 20% lager dan het langjarige gemiddelde.
De Oechslegraden daarentegen bevinden zich bijna uitsluitend op Predikaatsniveau. Dat betekent dat in vele gevallen Predikaatswijnen als Qualitätsweine zullen verkocht worden.


Eiswein bekroont de jaargang
Eiswein zal in geringe hoeveelheden te vinden zijn. De laatste Eisweinen werden begin januari in Rheingau, Rheinhessen en Nahe geoogst. Toch zullen ook deze Eisweinen onder 2003 op de markt komen, hoewel de oogst in 2004 plaatsvond.


Vele wijnen reeds gereserveerd
Op grond van de roem, waarmee deze jaargang is bedeeld, en de relatieve kleine beschikbare hoeveelheden, moet met een snelle uitverkoop van de topwijnen gerekend worden. Vele wijnproducenten spreken nu al van ongewoon veel voorbestellingen. De exportbedrijven wachten ook in spanning af hoe het buitenland zal reageren, zeker nu Riesling voor zoveel positieve ophef zorgt.
Voor de grootdistributie en wijnvakhandel, waar het grootste deel van de Duitse wijn verkocht wordt zijn toch geen leveringsproblemen of grote prijssprongen te verwachten, ook wanneer door de excellente kwaliteit en de kleine hoeveelheden geïsoleerde prijsaanpassingen van de 2003 wijnen kunnen voorkomen.