Oorlog Irak zorgt voor controverses in de wijnwereld

{pictureref(, align:”left”)}


De oorlog in Irak zorgt voor de nodige controverses in de wijnwereld. De invloedrijke Amerikaanse wijncriticus Robert Parker heeft omwille van veiligheidsredenen (en op uitdrukkelijk verzoek van zijn familie) beslist niet naar Bordeaux te reizen om er de oogst 2002 En primeur te proeven. Het is zelfs niet zeker of hij 2002 zal proeven voor de VinExpo-beurs later dit jaar. Omdat zijn oordeel belangrijk is voor het vaststellen van de en primeur prijzen, zitten heel wat kasteeleigenaren nu met de handen in het haar. Op het bulletin board van Mark Squires gaf Parker de volgende raad voor het kopen van Bordeaux-wijnen: “Mijn advies is heel simpel. Als je superrijk bent, kun je niet genoeg van de fijnste 2000s kopen. Als je zoveel mogelijk waar voor je geld wilt, kijk dan eerst of er nog 1996s uit de Medoc beschikbaar zijn en 1998s uit Graves en de rechteroever (Pomerol en St.-Emilion, nvdr.). Als dat niet lukt, ga dan achter de mooiste 2001s aan, wat een heel goed oogstjaar is met prijzen die 30 tot 70 procent onder die van 2000 liggen.”  
Parker keerde zich overigens publiekelijk tegen de “Bush-extremisten” die Franse producten willen boycotten. In Decanter vertelt Parker dat hij van vele Amerikaanse importeurs van Franse wijnen hoort dat ze worden lastiggevallen door overijverige ambtenaren. De Amerikaanse douane is veel strenger tijdens inspecties en valt over pietluttigheden, aldus Parker.
In Texas, de thuisstaat van president Bush, stemmen parlementsleden binnenkort over een voorstel om de invoerbelasting op Franse wijnen te verdrievoudigen. Als het voorstel wet wordt, zal je in Texaanse restaurants voortaan 42% in plaats van 14% belasting betalen op een fles Franse wijn. Zijn kritische uitlatingen worden Parker niet door al zijn lezers in dank aangenomen. Op het bulletin board van Mark Squires verklaarde hij dat hij al heel wat hate mail heeft gekregen en dat een aantal abonnees hebben opgezegd omdat hij tegen een boycot is. “Some of it actually gave me a chuckle,” aldus Parker. “To the guy who called me ‘an Iraqi loving pussy’…..he can kiss my #$@”. Het debat wordt dus aan alle kanten op hoog niveau gevoerd 😉