Het gaat beter met de wijnen van AOC Cahors

AOC CahorsDe AOC Cahors viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Na een lange periode van dalende verkoopcijfers lijken de “zwarte wijnen” van Cahors een groeiend succes te kennen. De combinatie van grotere commerciële inspanningen, het braak laten liggen van 568 hectare wijngaarden en minder overvloedige oogsten zorgden voor hogere exportcijfers in 2010. In 2000 exporteerden de wijnboeren van Cahors slechts zes procent van hun oogst. In 2010 steeg dit tot 15%. De stocks van oudere jaargangen dalen ook. In 2012 wordt er zelfs een tekort aan Cahors-wijn voorspeld. De prijzen voor bulkwijnen uit Cahors blijven wel dalen. In het topjaar 2002 bracht een hectoliter Cahors 130 euro op. Dat daalde tot 70 euro per hectoliter in 2005/2007. In 2010 steeg de prijs weer tot 90 euro per hectoliter. Tachtig procent van de AOC Cahors is beplant met Malbec. Dat die moeilijke druif toch lekkere en snel drinkbare wijnen kan produceren, bewijzen de Argentijnen. Het areaal Malbec in Argentinië is veel groter dan dat in Cahors: 27.000 ha tegenover 3700 ha. In Cahors willen ze de gemiddelde prijs van hun wijnen net boven die van Argentinië positioneren, waar een fles Malbec gemiddeld 17 dollar kost. Afwachten of die strategie zal slagen.

2 Reacties

  1. Iedereen die dit met eigen ogen en mond wil komen beproeven, nodig ik van harte uit om u eens rond te laten leiden door deze prachtige en boeiende wijnstreek. Ben hier zelf al 12 jaar aan het ontdekken en laat u graag delen in de schatkamer aan smaken. Als vinologe met speciaal aandachtsgebied Cahors, verzorg ik meerdaagse wijnreizen, maar ook dagarrangementen en workshops. Kijk maar eens op http://www.smaakreis.com. A bientôt!

  2. Sad, just finished my last bottle of Chateau Ponzac 2008! Will have to go back soon to buy more. That’ll be good for their export, I guess.
    Also, for the non believers, some French Malbecs are tasty, fruity and can be drunk when young. In particular those with up to 30% Merlot. Try them out!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.