Walen blijven Frankrijk trouw, Vlamingen gaan voor alternatieven

Volgens cijfers van marktonderzoeker Gfk drinken de Vlamingen almaar minder Franse wijn. Bordeaux en Champagne zijn de grote verliezers. In Wallonië houden de Franse wijnen beter stand. Ook Italië heeft het moeilijk, vooral dan in Vlaanderen. In 2008-20098 dronken de Belgen 4,8% minder Bordeaux, 2,6% minder Italiaanse wijn, 2,1% minder Franse tafelwijn en 3,2% minder Franse landwijn. We dronken met zijn allen ook 10% minder champagne. De winnaars van de Belgische wijnconsumptie zijn Chili (+2,2%), Spanje (+3,7%) en Zuid-Afrika (+3,6%) voor de stille wijnen en Cava (+35%) en Elzas (+3%) voor de mousserende wijnen. Kijken we naar de cijfers voor stille wijnen dan zijn er toch grote verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. Bordeaux moet in Vlaanderen nu zelfs Chili laten voorafgaan. In Wallonië en Brussel blijft Bordeaux nog nipt aan de leiding. Het aandeel van Frankrijk op de Belgische wijnmarkt is gedaald tot 58% en zelfs maar 50% meer in Vlaanderen. In 2004 had Frankrijk nog een marktaandeel van 71%. Sommige Franse wijnstreken doen het wel goed. Rhône en de Sud-Ouest kunnen mooie groeicijfers voorleggen. In totaal drinken de Belgen 32 liter per persoon en per jaar. Dat is zelfs beter dand e Spanjaarden. Vlamingen geven meer per fles uit dan Walen en Brusselaars. Vlamingen drinken meer witte wijn dan de Walen en Brusselaars. De consumptie van rosé is ons land ook vrijwel beperkt tot het Franstalige landsgedeelte. De meest rosé is in België overigens afkomstig uit Spanje en niet uit Frankrijk.