Nieuwe TGV lijn bedreigt 50 Ha wijngaarden in de Graves

Een geplande TGV lijn tussen Bordeaux, Toulouse en Spanje bedreigt 50 hectaren wijngaarden in de appellatie Graves in Bordeaux. Tien wijnkastelen zouden heel wat wijngaarden verliezen als de hogesnelheidslijn er komt. Het betreft onder andere de domeinen Le Tuquet, Méjean en Saint-Jérôme in de noordelijke sectie van Graves, en Château du Grand Bos, Château Haut Selve en Château de Castres in de zuidelijke sectie. Dominique Havelan, president van het Maison des Vins des Graves, is niet te spreken over de geplande treinverbinding. ‘De Graves wijngaarden zijn de oudste in Bordeaux,’ zegt hij in Decanter. ‘We hebben hier al de snelweg naar Toulouse moeten slikken en nu worden we opnieuw bedreigd door de TGV.’ De TGV verbindt Bordeaux met Toulouse, met een aftakking nar Dax-Irun/Hendaye en zo naar Madrid. De lijn zou in 2020 geopend worden.