Studie: Omgevingslicht beïnvloedt smaak wijn

Witte wijn smaakt beter met blauw of rood dan met groen of wit licht. Het omgevingslicht beïnvloedt de smaak, maar niet de geur. Dat blijkt uit een dubbelblind studie uitgevoerd door vier Duitse psychologen. De onderzoekers lieten een groep wijnliefhebbers identiek dezelfde Rieslings proeven in de proefzaal van een wijnmakerij. De zaal werd op verschillende manieren belicht. De proef werd met een tweede groep liefhebbers herhaald in een laboratorium. De resultaten van de studie werden bevestigd in een derde experiment.

De kleur van een drank lijkt een kleine, maar meetbare invloed te hebben op de smaak, zo blijkt ook uit eerdere psychologische studies. Proefpersonen slagen er meestal niet in om invloed van de kleur bewust uit te schakelen wanneer ze de smaak van een drank beoordelen. De kleur van een drank beïnvloedt niet alleen de smaak, maar ook het idee of een drank dorstlessend is. Zo blijkt uit studies dat blauwe dranken als dorstlessender worden ervaren dan rode, groene of gele.

Uit de nieuwe studie blijkt ook dat proefpersonen bereid zijn iets meer te betalen voor de Riesling die ze proefden in blauw of rood omgevingslicht. Blauw en groen licht gaf de Riesling een meer kruidige smaak, terwijl blauw en rood licht de fruitsmaak verminderde. Blauw licht deed de wijn lichtjes bitterder smaken.

Oberfeld, D., Hecht, H., Allendorf, U., & Wickelmaier, F. (2009). Ambient lighting modifies the flavor of wine. Journal of Sensory Studies, 24(6), 797-832.