Michelin 2010 Nederland: 83 restaurants met ‘interessante wijnkaart’

De Michelin gids 2010 Nederland beveelt 83 restaurants met een ‘bijzonder interessante wijnkaart’ aan. Die worden in de gids aangeduid met een rode druiventros. In totaal bevat de gids dit jaar 655 aanbevolen restaurants. Vijftien procent van de selectie is vernieuwd. Er zijn 91 Nederlandse sterrenrestaurants (tegenover 114 in België en Luxemburg), waaronder 12 nieuwe. Er zijn dit jaar acht sterrenrestaurants meer dan in de gids van vorig jaar. Een restaurant kreeg er een tweede ster bij: Boreas in Heeze. Elf nieuwe restaurants krijgen 1 ster: De Safraan (Amersfoort), Vinkeles (Amsterdam), Le Restaurant (Amsterdam), Soigné (Bussum), Sonoy (Emmeloord), Niven (Rijswijk), IVY (Rotterdam), Fred (Rotterdam), Wollerich (Sint-Oedenrode), O Mundo (Wageningen) en Mijn Keuken (Wouw). Er zijn ook 93 Nederlandse ‘Bib Gourmand’ restaurants, waaronder 17 nieuwe. (In België en Luxemburg zijn er 125.) Deze restaurants bieden een compleet menu voor maximaal 35 euro. Er zijn ook 124 restaurants die een eenvoudig menu serveren van minder dan 26 euro. Die worden in de gids aangeduid met twee muntjes. Verliezen hun ster: In De’n Dillegaard (Nuth), ’t Raethuys (Wateringen; de ster is meeverhuisd met de kok naar de nieuwe ster Niven in Rijswijk) en ’t Veerhuis (Wolphaartsdijk). Nederland krijgt dit jaar wel geen enkele ‘espoir’ ofwel restaurants die mogen hopen op een eerste of bijkomende ster. De culinaire vernieuwing die Nederland de laatste jaren kende, lijkt zich nu dus te stabiliseren.