700 mensen kleden zich uit in wijngaard

Naakt in de wijngaardZevenhonderd vrijwilligers stripten naakt in een Bourgondische wijngaard om de wereld te waarschuwen voor de gevolgen van de klimaatverandering op Franse wijn. Deze menselijke kunstinstallatie in het zuiden van Bourgondië werd gemaakt door kunstenaar Spencer Tunick. Het is een onderdeel van de campagne van Greenpeace om de wereld te waarschuwen voor de gevaren van de opwarming van de aarde, ter voorbereiding op de klimaatconferentie in Kopenhagen in december. In soortgelijke acties in de hele wereld poseerden vrijwilligers naakt op een gletsjer in Zwitserland, ketenden zich ’s nachts vast aan een kolencentrale in Svalbard, verbleven vier maanden op zee zonder hun families om aan te tonen dat de Noordpool smelt en maakten een honderdtal ijssculpturen in Peking als protest tegen de bedreiging van de watervoorzieningen in Azië.
Greenpeace publiceerde begin september een rapport over de impact van klimaatveranderingen op Franse wijn. Een van de gevolgen zou het verdwijnen van historische wijngaarden in Bourgogne kunnen zijn. Het rapport kan men downloaden van de website van Greenpeace.