Zilver, geen goud voor Nederlandse wijnen (update)

Laura probeert verjus (agrest) van Wijngaard de Wageningse BergAcht zilveren medailles werden uitgereikt aan Nederlandse wijnen tijdens de Nationale Wijnkeuring 2009. Dat zijn drie zilveren medailles meer dan in 2008. Gouden medailles zijn er tot nu toe nog nooit uitgereikt, dus zilver is momenteel het hoogst haalbare bij de Nationale Wijnkeuring. Een zilveren medaille komt overigens overeen met 82 tot 88 punten. (Goud is 89-94 punten en Groot Goud is 95-100 punten.) 44 wijnen wonen een bronzen medaille en 51 wijnen kregen een WIN-keurzegel, bedoeld als aanmoedigingsprijs. Ruim eenderde van alle Nederlandse wijnbouwers, 57 in totaal, stuurden dit jaar in 166 wijnen in. Eenderde komt uit Gelderland, waar de meeste Nederlandse wijngaarden zich bevinden. Gelderland ligt niet toevallig helemaal in het oosten van het land; de Duitse grens bevindt zich vlakbij. De provincie wordt doormidden gesneden door de Rijn. De dichtstbijgelegen Duitse wijngebieden zijn de Ahr en de Mittelrhein, hoewel die nog een stuk zuidelijker liggen dan de Gelderse wijngaarden. De keuring werd voor de zevende keer georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en de Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. Alle ingezonden wijnen werden geanalyseerd door een laboratorium in Geisenheim in de Rheingau. Na goedkeuring volgde het oordeel van een proefpanel van wijnprofessionals, voorgezeten door vinoloog Ton Kolsteeg. De zilveren medailles gingen naar de wijngaarden Avitera in Azewijn, wijnboerderij ’t Heekenbroek in Drempt, Domein Detharding in Doetinchem, wijngaard Slingehorst in Groenlo, wijngaard Le Coq Frisé in Epen, Hof van Twente in Bentelo en wijngaard Reestlandhoeve in Balkbrug (2 medailles). Dit weekend (26 en 27 september) start in Nederland de Nationale Wijnweek. Tientallen wijngaarden gooien dan de deuren open voor geïnteresseerde bezoekers. In de afgelopen vijf jaar verviervoudigde het Nederlandse wijnareaal.

Nvdr.: in een eerdere versie van dit bericht werden per vergissing de zilveren medailles van 2008 vermeld; de informatie is op 29/9/9 gecorrigeerd.

2 Reacties

  1. Beetje slordig, een verslag van de wijnkeuring van 2009 en dan de uitslag van 2008 vermelden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.