Bordeaux hoopt op een herhaling van 2005

bordeaux wijngaard in 2008Wijnproducenten in Bordeaux zijn optimistisch over de kwaliteit van het oogstjaar 2009. Hier en daar wordt al de vergelijking gemaakt met 2005, een van de beste wijnjaren van de afgelopen decennia. Na de warme zomer is Bordeaux goed op weg om perfecte druiven te oogsten. Mei en begin juni was het weer niet helemaal ideaal, maar vanaf medio juni tot vandaag beleefde Bordeaux een vrijwel perfecte zomer. Alleen erg slecht weer in september zou nog roet in het eten kunnen gooien. Het vorige oogstjaar 2008 werd gered door erg goed weer in september, waardoor de kwaliteit na een natte en koude zomer toch nog meeviel. Als september even goed is als vorig jaar dan zou de kwaliteit nog een stuk hoger liggen, zo hopen de wijnproducenten. De kans dat dit zal gebeuren, is volgens de 15-dagen voorspelling van Accuweather.com heel groot: tot 10 september schijnt de zon in Bordeaux, slechts op een dag onderbroken door motregen. De dagtemperaturen variëren van 22 tot 33 graden, met zelfs nog een voorspelde 29 graden en volop zon op 10 september aanstaande.

Hagel

De druiven rijpen momenteel sneller dan gebruikelijk, zowel op de linker- als op de rechteroever van de rivier Gironde, die het wijngebied in Bordeaux in tweeën splitst. De oogst van de Merlot-druiven zou al medio september kunnen starten, snel gevolgd door die van Cabernet-Sauvignon. Sommige domeinen verloren wel heel wat druiven door hagelstormen in het voorjaar. De kwaliteit zal daar mogelijk goed zijn, maar de opbrengst in elk geval erg laag. Vooral de wijngaarden rond Saint-Emilion werden toen erg getroffen. Ook in Côtes de Bourg, Premières Côtes de Blaye, Côtes de Castillon en Entre-Deux-Mers werden heel wat druiven vernield. Verder was er heel wat hagelschade in Margaux en Graves. Zo ging tweederde van de oogst van Château Palmer (Margaux) op 11 mei verloren in een hagelstorm die nauwelijks 15 minuten duurde. Palmer verwacht dat de oogst in 2009 tussen 20 en 65 procent lager zal liggen dan in een normaal jaar. Dit zal ongetwijfeld zijn invloed hebben op de prijs, zeker als 2009 effectief een erg goed jaar blijkt te zijn. In onze videorubriek kunt u een interview bekijken met Charles Chevallier van Chateau Lafite, gemaakt door wijnjournalist Jane Anson.