Crisis bedreigt voortbestaan Corsicaanse wijn

Corsica (bergmeer)Hoge transportkosten en Europese verplichtingen om wijngaarden te rooien, bedreigen het voorbestaan van de Corsicaanse wijnsector. Dat zegt Bernard Sonnet, directeur van CIV Corse, aan het persbureau Reuters. De wijnsector is nochtans van levensbelang voor de economie van het Franse eiland. Cor0isca is het derde wijnproducerende eiland in de Middellandse Zee, na Sicilië en Sardinië. De jaarlijkse wijnproductie van gemiddeld 370.000 hectoliters (hl) is maar een druppel in de oceaan van Franse wijn, maar zowel naar volume als naar waarde is wijn het belangrijkste exportproduct van Corsica. Het eiland produceerde ooit miljoenen hectoliters goedkope wijn, maar de vraag stortte in elkaar door het gebrek aan kwaliteit. Negen nieuwe AOC’s, meer aandacht voor kwaliteit en nog steeds relatief lage prijzen zorgen er vandaag voor dat de vraag naar Corsicaanse wijn groter is dan het aanbod. Toch moet van Europa nog eens tien procent van het Corsicaanse wijnareaal worden gerooid. Maar volgens de CIV kan de productie niet onder het kritische niveau van gemiddeld ongeveer 370.000 hl per jaar dalen zonder het voorbestaan van de gehele sector in gevaar te brengen. Met het huidige areaal komt dit neer op een productie van gemiddeld 54 hl per hectare, wat relatief weinig is in vergelijking met vele andere Franse wijnbouwgebieden. Ongeveer 1.500 Corsicanen werken in de sector. Er zijn 950 wijnbouwers die jaarlijks 120 miljoen euro wijn omzetten. Bijna de helft (44%) wordt in Corsica zelf gedronken. Van de rest wordt ongeveer de helft naar Frankrijk en de andere helft naar andere Europese landen geëxporteerd. Ook België is een afnemer van Corsicaanse wijn. 56 procent van de AOC-wijnen zijn rosé’s; 33% zijn rode wijnen en 11% zijn witte. Een aantal druivensoorten zoals Niellucciu (verwant aan de Italiaanse Sangiovese) komen alleen op Corsica voor. Niellucciu is goed voor 35 procent van het Corsicaanse wijnareaal. Zeventien procent is beplant met Vermentiu, ook wel Malvezij van Corsica genoemd. Naast de verplichting om wijngaarden te rooien is er ook het probleem van de hoge transportkosten. Tien tot twaalf procent van de prijs van Corsicaanse wijn is te wijten aan de hoge transportkosten.