Witte Griekse Retsina

23/11/2007 | Door | Categorie: Oude site |

Hallo,
Vorige maand kon ik bij een familiebezoek een Griekse witte wijn Retsina drinken. Het rugzijde-etiket was in Duits-Engels. De Duitse tekst heb ik genoteerd. Er stond geen jaartal en de wijn was als geschenk ontvangen, maar hij zou gekocht zijn in een gekende wijnzaak in Sint-Niklaas.
Hier het rugzijde-etiket:
TSANTALI
RETSINA
ATTIKIS
TRADITIONELLE BEZEICHNUNG
ist ein trockener Weisswein traditioneller Bezeichnung aus Attiki,
mit dem typischen Pinienaroma in Duft und Geschmeck.
ATTE No. 009432 /04
Abgefüllt durch
Evangelos Tsantalis AG
AG. PALVOS CHALKIDIKI GRIECHENLAND GRECE
http://www.tsantali.de

De geur gaf voor mij toen onbekend aroma vrij.
Bij het drinken had hij geen sterke smaak, ik kon geen bessen of wat anders vaststellen, weet eigenlijk niet hoe ik die beschrijven kan.
Maar, bij het binnenslikken gaf hij, als eerste indruk, een zeer slechte smaak, die wel daarna wel snel verdwenen was. Het leek wel een verdufte smaak.
Ich dacht eerst, dat mijn gehemelte niet “zuiver” was, dus dronk ik wat water, maar dat veranderde niets aan mijn indruk.
Dacht wachtte ik een uur, omsdat ik dacht dat dekanteren de wijn beter zou maken. Ook dat gaf geen verbetering, ook een groter glas niet.
Ik liet ook mijn familieleden eens proeven, en ook zij hadden dezelfde slechte indruk.

Ondertussen heb ik een en ander opgezocht in mijn boeken. Een Pinienaroma is eigenlijk een pijnboomaroma, dus op basis van de hars van pijnbomen. In Griekenland zou zelfs hij een veelgeliefde wijn zijn. Naar ik gelezen heb zou de hars erbij gedaan zijn als bewaarmiddel.

Wellicht is deze wijn jullie wel bekend, en kunnen jullie er iets meer over vertellen? Waarvoor natuurlijk van harte bij voorbaat bedankt.

Met vriendelijke groeten,
Gaston Verhulst.

Tags:


Een reactie op “Witte Griekse Retsina”

  1. Jozef Schildermans says:

    Retsina is voor Griekenland-reizigers zeker bekend. De specifieke smaak is inderdaad afkomstig van pijnboomhars. Naast witte bestaat er ook rosé Retsina, maar die heb ik nog nooit geproefd. De harssmaak wordt tegenwoordig kunstmatig toegevoegd. De Grieken leerden wijn met harssmaak appreciëren omdat wijn traditioneel werd bewaard in amforen die werd afgesloten met hars. Zo kreeg de erin bewaarde wijn die specifieke smaak. Het spreekt vanzelf dat door de specifieke harssmaak andere aroma’s verloren gaan. Hoewel Retsina dus strikt genomen wijn is, moet je het wat ons betreft eerder beschouwen als aperitief (een beetje zoals bv. een Pineau de Charentes).

Lees ook deze artikels: