Torres San Medin 2006

Voor veel mensen is de Chardonnay nog steeds dé witte druif bij uitstek. Het is bekend dat Chardonnay wijnen meestal heel vlot kunnen gedronken worden, maar andere druivensoorten zijn zeker even goed. Het blijft een kwestie van persoonlijke smaak natuurlijk. Zo heb je bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc. In Frankrijk de belangrijkste witte druif in de Bordeaux, langs de Loire maakt men er de bekende Sancerre en Pouilly-Fumé van. Let op: Pouilly-Fumé mag je niet verwarren met Pouilly-Fuissé, want dat is een wijn uit de Bourgogne.

De Sauvignon Blanc brengt droge witte wijnen voort en bevat heel veel zuren zodat de wijn zijn fris karakter behoudt. Deze druivensoort wordt natuurlijk niet alleen in Frankrijk verbouwd. Ook in Chili bijvoorbeeld werken ze meer en meer met deze druivensoort.

Miguel Torres is zo iemand. Een levende legende in de wijnsector. Zijn roots liggen in Spanje (Catalonië), maar hij heeft ook wijngaarden in Chili, Californië en zelfs in het minder voor de hand liggende China! Torres werd door Decanter, het befaamde Brits wijnvakblad, in 2002 uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar. Hij was de eerste buitenlander die (in 1979) in Chili investeerde. Het begon allemaal toen zijn vader destijds een stukje grond kocht in Chili, in de Curicó vallei meerbepaald.

De wijngaarden in deze vallei bevinden zich vooral op de vlakte en op de hellingen aan de kust. In deze zone kan het verschil in temperatuur tussen dag en nacht soms oplopen tot 15 à 20°C, hetgeen een langzame rijping van de druiven tot gevolg heeft. Een echt paradijs voor een wijnbouwer, want perfect voor de ontwikkeling van de aroma’s van de druif.

Torres bracht de San Medín op de markt. Deze bijzonder jonge wijn (uit 2006!), op basis van de Sauvignon Blanc, is een bijzonder geslaagd product. Dit is één van de betere witte wijnen die ik de laatste maanden dronk. Zijn geld méér dan waard en zeker de moeite om naar Delhaize te gaan en deze wijn in je winkelkarretje te leggen.

Het is een droge witte wijn met een aangename geur van onder meer passievruchten en ander exotisch fruit. Past goed bij vis of gewoon als aperitief. Ikzelf dronk hem bij een stukje victoriabaars, heerlijk klaargemaakt door mijn moeder, en dat was een bijzonder geslaagde combinatie. Smakelijk!

Te koop bij Delhaize.
Prijs: 5,99 Euro.

1 Reactie

  1. Luk, ik heb hem ook gekocht in Hasselt Delhaize; daar kost hij 5,99.

    mvg. Gert

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.