Controverse over Parker-scores Bordeaux 2005

De invloedrijke Amerikaanse wijncriticus Robert Parker publiceerde dit weekeinde zijn eerste vatscores voor de belangrijkste Bordeaux-wijnen van het nu al zeer gehypte oogstjaar 2005. Hoewel Parker 2005 een groot jaar noemt, waarschuwt hij voor vergelijkingen met eerdere grote Bordeaux-jaren. 2005 is volgens de Amerikaanse criticus een uniek jaar, waarbij de betere wijnen hoge tanninegehaltes combineren met warme fruitimpressies en hoge natuurlijke alcoholgehaltes. Hoe deze wijnen zullen verouderen is nog maar de vraag, maar vast staat dat ze heel wat jaren flesrust nodig zullen hebben vooraleer de tannines voldoende zullen integreren. Dat 2005 een grote jaar is dan 2003, 2000, 1998 (Pomerol en St-Emilion) of 1990 staat volgens Parker in elk geval allesbehalve vast.

Ondertussen is ook de klassieke boksmatch tussen Parker en sommige Britse wijncritici opnieuw losgebarsten. Het proefteam van de grote Britse wijnhandel Farr Vintners uit in een recente nieuwsbrief openlijke kritiek op de scores van Parker. Bij Farr vinden ze het onbegrijpelijk dat grote namen zoals Lafite lager scoren dan ‘confituurachtige concoties’ zoals Clos de Sarpe, Plus de la Fleur de Bouard en Marojallia. “Zelfs Lascombes scoort hoger,” meldt Farr Vintners met nauwelijks verholen misprijzen. De score voor Pichon Lalande (89-91+) noemen ze bij Farr ‘staggeringly low’.