Alicante

In de zestiende eeuw was wijn “van alle kanten” (Alicante) één van de meest populaire wijnsoorten in de Nederlanden. Vermoedelijk ging het om wijnen van het type “Fondillón”, de historische wijnsoort van de streek, een hoogalcolische wijn van het oxidatieve type, die zowel volgens de Rancio– als volgens de Mistelas-methode werd geproduceerd. Dergelijke wijnen worden nog steeds gemaakt, maar zijn buiten Spanje nauwelijks populair. Momenteel beleeft de streek een kleine renaissance door nieuwe investeringen van het Rioja-huis “Artadi” (Ladera de Pinoso, opgericht in 1999) en de goed scorende witte en rode wijnen van het in 1989 opgerichte huis “Enrique Mendoza” en het van 1978 daterende huis “Gutiérrez de la Vega” (“Casta Diva”).

De DOC Alicante beslaat 51 dorpen in de gelijknamige Spaanse provincie en een klein stukje van de provincie Murcia. Een deel van de wijngaarden ligt aan de kust rond Jávea, Denia en Calpa, terwijl een ander deel zich ten Zuid-Oosten van de hoofdstad Alicante bevindt (rond Villena en Petrer). De streek telt meer dan drieduizend wijnboeren, 20 bodegas (in 2006) en 14.860 hectaren wijngaarden. De totale productie in 2005 bedroeg 177.630 liter, waarvan 32% bestemd was voor de export.

Toegelaten witte druivenvariëteiten: Merseguera, Moscatel de Alejandría, Macabeo, Planta fina, Verdil, Airén, Chardonnay en Sauvignon blanc.

Toegalten rode druivenvariëteiten: Monastrell, Garnache tinta (Alicante en Giró), Granache tintorera, Bobal, Tempranillo, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir en Syrah.

Consjego Regulador:

Orense 3, Entlo. Dcha.

03003 Alicante

Tel. +34-965-984478

E-mail: crdo.alicante@crdo-alicante.org

Meer informatie: Vinos de España (Nederlandstalig, onderdeel Bibliotheek)

Geproefde wijnen: Zoek op ‘alicante’ in de zoekdialoog.